Συμπεράσματα.
H Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι απ ότι φαίνεται θα περάσει στην ιστορία για τις διαφωνίες και τους διαξιφισμούς Ευρώπης και Αμερικής. Περισσότερα είναι τα ζητήματα που τους χωρίζουν παρά αυτά που τους ενώνουν.
Στο μοναδικό που φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χάσει τη μάχη με τους Ταλιμπαν και την Αλ-Καιντα, αλλά και εδώ αρκετές χώρες μέλη δεν είναι διατεθειμένες να στείλουν επιπλέον στρατό.
Η σταση της Ελλάδας, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που τη διάκρινε το τελευταίο διάστημα και με αποκορύφωμα την άσκηση του βετο στο Βουκουρέστι, είναι ιστορική.
Απέτρεψε την είσοδο των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ, άλλαξε δεδομένα δεκαετιών, αλλά και διόρθωσε μια σειρά από αστοχίες, παραλείψεις και λάθη στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των διαπραγματευτικών όπλων της Ελλάδας και τη διαρκή οπισθοχώρηση από τις επίσημα διατυπωμένες εθνικές θέσεις.
Τα δεδομένα πλέον άλλαξαν, τώρα καθορίζουμε εμείς τους κανόνες του παιχνιδιού.
Η γενικότερη αρνητική κατάσταση που ήταν δημιούργημα. (το θέμα των Σκοπίων μπορούμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε γραφειοκρατικό εθνικισμό) ποιος ξεχνά τα συλλαλητήρια, ενδιάμεση συμφωνία, κ.τ.λ. υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει εξ αρχής στη συζήτηση από μειονεκτικότερη θέση, μπορείς όμως να διεκδικείς κάτι που είναι δικό σου;
Ο φοβικός τρόπος σκέψης (φοβική κουλτούρα) που για χρόνια είχε επικρατήσει στη χώρα μας δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται επ άπειρων. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, με τα δικά της συμφέροντα. Οι παραλογισμοί του παρελθόντος δεν μπορεί να μας ακολουθούν ακόμη και σήμερα.
Tα συμπεράσματα πολλά, οι «εικόνες του πλήθους» νομίζω ότι ήταν αρκετά διδακτικές και πρέπει να μας οδηγήσουν από δω και στο εξής, δεν πρέπει όμως απλά να τις κοιτάξουμε, αλλά να τις διαβάσουμε…
Τα βαλκάνια κατά πολλούς σημαίνουν ιστορία με σάρκα και αίμα, άλλοι τα βλέπουν ως τρίτο κόσμο, άλλοι οραματίζονται δεν ξέρω και γω τι, αλλόκοτη κατάσταση. Δεν χρειάζεται να έχεις μαντικές ικανότητες για να καταλάβεις τι θα γίνει αν ξεφύγει η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κ άλλα ανοιχτά ζητήματα.
Πέρα από την εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει βαλκανική πολιτική, αλλά για να γίνει αυτό η «Αθήνα» πρέπει να «κατανοήσει» τα βαλκάνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου