Αβεβαιότητα στην Ευρώπη μετά την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ιρλανδία. Μόνο δύο από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο και στο νότο ψήφισαν υπέρ της συνθήκης. Τα αποτελέσματα είναι 46.3% YES, 53.7% NO
Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι των αστικών περιοχών και ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν στήριξαν τη συνθήκη.
Ως ένα βαθμό αναμενόμενο, είπε, ο σχολιαστής του κρατικού ραδιοφώνου στο Δουβλίνο
Ιρλανδικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι είναι "απογοητευμένοι" για την χαμηλή προσέλευση ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
Αρκετοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι δεν κατανοούν αρκετά τις επιπτώσεις της Συνθήκης, ενώ ουσιαστικά η ψηφοφορία ήταν για το αν αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη θέση που έχει η Ιρλανδία στην Ευρώπη.
Ένας ακόμη βασικός λόγος όπως ανέφεραν αρκετοί πολίτες ήταν η "έλλειψη σαφήνειας" για αρκετά θέματα και κύρια για την φορολογία και τις αμβλώσεις.
Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα , δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, καταψηφίσαμε την έλλειψη ενημέρωσης, είπε ένας εργαζόμενος στο Δουβλίνο.
"Αυτή είναι η δημοκρατία στην πράξη... Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τη φωνή των λαών", δήλωσε ένας πολίτης που υποστήριξε το όχι. Προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει μια συνθήκη που θα είναι κατανοητή από τους απλούς ανθρώπους.
Μετά την καταψήφισή της στην Ιρλανδία, η Συνθήκη θεωρείται άκυρη καθώς έπρεπε να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ.
Το θέμα θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ με δήλωση του ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε
Η ΕΕ είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δύο επιλογές. Είτε η Ιρλανδία να αποχωρήσει από τη συνθήκη με «νομική διευθέτηση» είτε να ακυρωθεί η συνθήκη. Ανησυχία υπάρχει επίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Η θεσμική συζήτηση για «κοινές αποφάσεις» των κρατών σχετικά με το κοινό μέλλον της Ε.Ε. μόλις άρχισε,
4 σχόλια:
Καιρος ειναι, να καταλαβουνε οι εδω "επαναστατες του...γλυκου νερου",οτι οπως λενε οι σοφοι, στα δημοψηφισματα, ο κοσμος, ψηφιζει για οτιδηποτε αλλο, εκτος απο το ερωτημα του δημοψηφισματος.
Και τελικα, το 40% των Ιρλανδων, δηλ. το .5% του Ευρωπαικου πληθυσου, αυτη η κλανια δηλαδη, σταματαει μια πορεια, επειδη δεν ειναι ενημερωμενοι, οπως λενε.
Και ηδη οι συνεπειες, αρχισαν. Το Ευρω, αρχισε την κατρακυλα και εφτασε στο χαμηλωτερο σημειο, σε σχεση με το δολλαριο, μεσα στο μηνα.
Γι αυτο, πιο πολλλη σκεψη και λιγοτερες "επαναστατικες" φωνες.
Το Ευρώ δεν ήταν και τόσο καλό… να είναι ακριβό.
Αύξησε τα έσοδα από τη φορολογία στα καύσιμα, σε βάρος του καταναλωτή, αύξησε τα κέρδη των μεγάλων εταιριών, μείωσε την αγοραστική δύναμη των πολιτών, μείωσε τον τουρισμό, η Ελλάδα έγινε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη. Αυτό «έδιωξε» εκατομμύρια τουρίστες για τις ακτές της Αδριατικής και την Τουρκία που είναι χώρες ανταγωνίστηκες με το δικό μας τουριστικό προϊόν, κ,τ,λ
Εχω την εντυπωση, οτι μαλλον κανεις λαθος.
Το Ευρω δε συνεφερε να ειναι ακριβο, στις εξαγωγικες χωρες και η Ελλαδα, δεν ειναι μια απ αυτες.
Εισαγουμε τα παντα και οι τιμες στα περισσοτερα απ αυτα, ειναι σε δολλαρια, αρα γλυτωνουμε ενα σκασμο λεφτα.Ακομη και το πετρελαιο βεβαια.
Φανταζεσαι να ηταν η ισοτιμια, αναποδη, οπως οταν ξεκινησε; Δηλ. 1Ευρω=0.7 δολλαρια;
Οσον αφορα στον τουρισμο, αυτο ισχυει, μονο για τους Αμερικανους τουριστες.
Και δεν καταλαβα γιατι μειωσε την αγοραστικη δυναμη, το ακριβο Ευρω.
Το Ευρω, γενικως τη μειωσε.Αρα, αν χειροτερευσει η ισοτιμια με το δολλαριο, θα χασουμε και τα οσα θετικα υπηρχαν απο το Ευρω.
Το ακριβό ευρώ θα έπρεπε να είναι για τους Έλληνες καταναλωτές ασπίδα προστασίας, όμως,
το «σκληρό» ευρώ έχει μηδενίσει την ανάπτυξη στη βάση της κοινωνίας, αποτέλεσμα, o τζίρος στην αγορά είναι αρκετά μειωμένος.
Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο πληρωμών, είναι στο 15% του ΑΕΠ, Το ποσό αυτό είναι υψηλό
Ο τουρισμός παράγει το 15% του ΑΕΠ. Το ακριβό ευρώ διώχνει τους τουρίστες, όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και από την Ευρώπη πχ το ακριβό ευρώ κρατάει μακριά από την Ελλάδα τους Βρετανούς τουρίστες που πάνε σε δολαριακούς προορισμούς, Π.χ. η Τουρκία η Τυνησία και η Κροατία είναι περίπου 50% φθηνότερες σε σχέση με την Ελλάδα, ακόμη και η Ibiza στην Ισπανία είναι περίπου 30% φθηνότερη από την αντίστοιχη δική μας Μύκονο
Στη χώρα μας έχουμε τα ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι μισθοί είναι οι μικρότεροι στην ΕΕ, έτσι η ακρίβεια ζημιώνει καθημερινά τους καταναλωτές, επίσης είναι γεγονός ότι το ακριβό ευρώ μειώνει το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών που αποτιμώνται διεθνώς σε δολάρια (κυρίως του πετρελαίου).
Πόσο όμως ωφελήθηκε ο καταναλωτής από αυτή την εξέλιξη;
Αντιθέτως από το «ακριβό πετρέλαιο» οι εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών είχαν υψηλότερα κέρδη περίπου 25%
Ακόμη, επιδρά αρνητικά στις εξαγωγές, καθώς τις καθιστά ακριβότερες όταν αποτιμώνται σε δολάρια, αυτό έπληξε καταρχήν προβληματικές κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες, το βαμβάκι και άλλα προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα, η μεταποίηση, το εμπόριο ενδυμάτων, τα παπούτσια, το ίδιο, κτλ.
Αν μπορείς να αναφέρεις κάποια θετικά που βοήθησαν το κοινωνικό σύνολο.
Δημοσίευση σχολίου