Στον απόηχο του Βουκουρεστίου
Η ξεκάθαρη στάση ήταν το μεγάλο μυστικό της ελληνικής επιτυχίας στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα πέτυχε και δεν έλαβαν τελικά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, μετά το ελληνικό βέτο για το θέμα της ονομασίας. Η απόφαση της Συμμαχίας, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι πως η γειτονική χώρα θα λάβει πρόσκληση μόνον όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά με την Ελλάδα, κάτι που επιθυμούν όλοι να γίνει το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να θέτουν χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα και με το δελτίο τύπου του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
Μιλώντας από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργος κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα της συνόδου, κάνοντας λόγο για "επιτυχημένη μάχη" και για "εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων".
Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων τονίσε, ότι, δεν τελείωσε το θέμα στο Βουκουρέστι. Αυτό που τελείωσε, είπε, είναι η ψευδαίσθηση όσων νομίζουν πως μπορούν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους,ενω απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ με στόχο τη λύση, στέλνοντας έτσι σαφέστατο μήνυμα στη γείτονα χώρα.
Για τις ΗΠΑ είπε:
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε συμμαχική σχέση και καλή συνεργασία σε πάρα πολλά επίπεδα. Δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε πάντα στις απόψεις μας. Να τα βάλουμε τα πράγματα στις διαστάσεις τους. Είναι εμφανές ότι στο ζήτημα της FYROM και της αποστολής πρόσκλησης ή μη, υπήρχε διαφορετική άποψη.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Χαιρόμαστε, συνεπώς, ιδιαίτερα που μπορέσαμε χτες να αποστείλουμε προσκλήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κροατία και στην Αλβανία. Και με τις δύο χώρες διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε επενδύσει πολλά στην ευρω-ατλαντική προοπτική τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξετάζοντας την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν,επιβεβαιώσαμε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ικανότητας των αρχών της χώρας να αναλάβουν οι ίδιες την ευθύνη διεκπεραίωσης των υποθέσεών της. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος διασφάλισης της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας της αποστολής μας. Η στρατηγική του ΝΑΤΟ οφείλει, εξάλλου, να είναι συμπληρωματική και σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.
Το στοίχημα στο Αφγανιστάν είναι να κερδηθεί, σε τελική ανάλυση, η μάχη της ανάπτυξης. Η Ελλάδα στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- αυτή την προσπάθεια. Επίσης, θα συνεχίσει να συνδράμει, μέσω της συμμετοχής μας στη σταθεροποιητική αποστολή της ISAF και της ελληνικής συνεισφοράς στον τομέα της ανασυγκρότησης.
Ενώ απευθυνόμενος στις Έλληνιδες και τους Έλληνες είπε, ότι: “θέλω να γνωρίζετε πως νοιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί’’ ενώ έδειξε να συμμερίζεται τα πολλά καθημερινά προβλήματα του πολίτη λέγοντας, ότι, Ξέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο καθένας στην καθημερινή του ζωή.
Σοκ στα Σκόπια
Το βέτο της Αθήνας προκάλεσε μεγάλο σοκ στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, που φαίνεται πως είχε πειστεί από τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να φθάσει την υπόθεση στα άκρα. Έτσι, η διπλωματική αποστολή της FYROM, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αποφάσισε να αναχωρήσει εσπευσμένα από τη σύνοδο, χωρίς να δώσει το "παρών" στη συζήτηση για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν και τα Σκόπια.
Είμαστε 'Μακεδόνες' και η χώρα μας είναι η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και αυτή θα παραμείνει για πάντα", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Μιλόσοσκι, καταχειροκροτούμενος από τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους.
Πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν επικοινωνιακά το... χάπι της αποτυχίας, οι Σκοπιανοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Μπους.
Ο Τύπος των Σκοπίων υποδέχθηκε το ελληνικό βέτο με ανάμεικτα συναισθήματα, η "vesti" έγραψε, ότι "Η Ελλάδα ειναι ο μοναδικός μας εχθρός". ενώ η vecer έγραψε “μπήκαμε σε μαύρο διάδρομο” Οι τοπικές τηλεοράσεις έχουν συνεχή ροή με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ οι τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ελληνικό βέτο θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι πολίτες της διπλανής χώρας στο σύνολο τους σήμερα θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να διατηρήσει το όνομα Μακεδονία, έστω και αν αυτό έχει συνέπεια τη μη συμμετοχή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό φανερώνει το μέγεθος της προπαγάνδας που έχει αναπτυχθεί εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε συνεργασία με τη Σερβία.
ΣΧΟΛΙΟ ΗΠΑ
Την ελπίδα ότι «καθώς προχωρούμε», η Αθήνα και τα Σκόπια θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς σε μια δίκαιη και αμοιβαίως συμφωνημένη λύση του ζητήματος της ονομασίας εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στις δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, ότι η ΠΓΔΜ πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο στο ΝΑΤΟ και απομένει η διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. Ενώ ο πρόεδρος Μπους επισκέφτηκε την Κροατία, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις τοπικές αρχές της Κροατίας.
3 σχόλια:
????......egw kserw pos to onoma oso afora to makedoniko prin apo tesera xronia exei idei ipografi apo tin kiria mpakogianni kai to tote epitelio tis ellados...
kai malista stin presvia egine kai megali giorti ..
Θερμότατα συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σου ιστολόγιο. Το διέτρεξα όλο, μέχρι την πρώτη ανάρτηση και φυσικά το ενέταξα αμέσως στους συνδέσμους μου. Έχουμε ξεκινήσει με μία μέρα διαφορά, αλλά εσύ είσαι ήδη ο καλύτερος όλων.
vasilia tu dasus mas epeises...
Δημοσίευση σχολίου