Παρασκευή, Απριλίου 18

Ιστορική συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Πρασίνων

Δύο μήνες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του CDU και των Πρασιίνων στο Αμβούργο. Στο τέλος είπαν «ναι» στο συνοικέσιο, και από χθες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στα πολιτικά δεδομένα της Γερμανίας. Θα μείνει εξαίρεση; Η θα συνεχιστεί και σε κεντρικό επίπεδο στις εκλογές του 2009!

Τον τελευταίο λόγο έχει η βάση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων στο Αμβούργο που καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες να πει το «ναι» στη συνεργασία. Το "όχι" είναι μάλλον απίθανο για την πρώτη συγκυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και των πράσινων Οικολόγων. Το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας παρουσίασαν χθες το απόγευμα στο Αμβούργο οι τοπικές ηγεσίες των δύο κομμάτων - ο νυν και μελλοντικός κυβερνήτης δήμαρχος του κρατιδίου Όλε φον Μπόιστ για τους Χριστιανοδημοκράτες και η Κρίστα Γκετς τοπική πρόεδρος των Πρασίνων στο Αμβούργο.

Το CDU και οι Πράσινοι έχουν μια «εντελώς διαφορετική πολιτική ιστορία», είπε ο Όλε φον Μπόιστ. "Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχε πάντα κάτι που μας συνέδεε, αλλά και πάρα πολλά που μας χώριζαν. Γι΄ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τις δύο πλευρές, ότι οι συνομιλίες μας ήταν ανοιχτές, έντιμες προσγειωμένες. Και έγιναν έχοντας συνείδηση ότι τουλάχιστον στο Αμβούργο ανοίγουμε ένα νέο πολιτικό δρόμο".

Δυσκολίες έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι να χωνέψουν τα νέα δεδομένα. Ο πρόεδρος της συντηρητικής CSU Έρβιν Χούμπερ επέμεινε χθες ότι το μοντέλο του Αμβούργου δεν είναι εφαρμόσιμο στο Βερολίνο. Ωστόσο, η κίνηση του Αμβούργου ενισχύει τη Μέρκελ που θα έχει μετά τις εκλογές σε ένα χρόνο μία ακόμα εκδοχή συνεργασίας, πέραν των Φιλελευθέρων αν τα ποσοστά δεν φτάνουν για πλειοψηφία στο Μπούντεστακ και του "μεγάλου συνασπισμού" με τους Σοσιαλδημοκράτες που κανείς από τους δύο δεν θέλει να συνεχίσει.

Πηγή: http://www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: