Παρασκευή, Απριλίου 4

Συνομιλίες ΝΑΤΟ με Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι οι σημερινές αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν θετικές, αλλά δεν έφεραν σημαντικές εξελίξεις στις διενέξεις των δύο πλευρών.

"Οι συνομιλίες έγιναν σε θετικό πνεύμα", δήλωσε ο ντε Χοπ Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από περίπου 90 λεπτά συνομιλιών στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να αναφέρω ότι είδαμε σήμερα το πρωί εντυπωσιακές εξελίξεις".

Εξάλλου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει" και τον κάλεσε σε διάλογο.

"Ο Μπους είπε 'ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε'", δήλωσε ο Μορατίνος προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που διεξήχθη στο κτίριο του ρουμανικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "πολύ ανοικτό και πολύ εποικοδομητικό" το διάλογο που είχε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, παρά τις σημαντικές διαφορές που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

"Συνολικά είμαι ικανοποιημένος με τη συνομιλία που είχαμε. Ηταν εποικοδομητική", είπε ο απερχόμενος Ρώσος πρόεδρος.

"Ο σημερινός διάλογος ήταν πολύ ανοικτός, πολύ εποικοδομητικός. Οι συνάδελφοί μου έδειξαν αυτή τη σοβαρότητα. Συζητήσαμε με πολύ ανοικτό τρόπο και υπερίσχυσε ένα πνεύμα συμβιβασμού", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει την πρόθεση να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ.

"Το θετικό στο σημερινό διάλογο είναι ότι οι ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχύρωση της δικής μας ασφάλειας ... ακούστηκαν", είπε.

Ο Πούτιν επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες ανησυχίες της χώρας του όσον αφορά τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τόνισε ότι η Μόσχα θα ερμηνευσει οποιαδηποτε περαιτερω επεκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικα συνορα ως μια αμεση απειλη για την ασφαλεια της χωρας

πηγη: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: