Παρασκευή, Φεβρουαρίου 6

Η κοινωνία κ η οικονομία θα επιβιώσουν μόνο με κούρεμα του χρέους

.
Στην Ελλάδα,τα τελευταία χρόνια είχαμε πτώση τόσο του πραγματικού, όσο και του ονομαστικού εισοδήματος με τα γνωστά αποτελέσματα.Στην παρούσα φάση κ για να προκύψει μεταβολή στην απασχόληση ή στην ανάπτυξη γενικότερα είναι απαραίτητο να θέλουν να "χάσουν" εισόδημα οι έχοντες εισόδημα και να κάνει δαπάνες το κράτος σε ποσό ίσο με την αύξηση της φορολογίας σε περίπτωση ισοσκελισμένων προυπολογισμών.
Σε μία κατεστραμένη οικονομία, όπως η Ελληνική τίποτα απο τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει, τόσο εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, οσο και εξαιτίας του χρέους.
 Αν η χώρα μας βγάλει απο το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το κούρεμα του χρέους,όπως έχει κάνει στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, το τελικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία δεν θα είναι θετικό καθώς δύσκολα θα καταφέρουμε σε περιβάλλον σύνθεσης ήπιου μονεταρισμού(βλέπε ποσοτική χαλάρωση) και λιτότητας να δημιουργήσουμε αλλαγές στο πραγματικό επίπεδο απασχόλησης και στην ικανότητα της χώρας για παραγωγή. 
Στην περίπτωση που το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης εφαρμοστεί τελικά στην χώρα μας έστω και σε μικρό μέγεθος όπως έχει αποφασιστεί απο την ΕΚΤ θα έχει επίδραση στην κατανάλωση, μόνο βραχυπρόθεσμα, ενω μακροπρόπροθεσμα λόγω της αύξησης τιμών θα έχει αρνητικές συνέπειες στο πραγματικό εισόδημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια οικονομία.Κατά συνέπεια καταλύτης εξελίξεων είναι το μέγεθος του χρέους και η δυνατότητα ή μη της χώρας να εκμεταλευτεί στην παρούσα φάση το φθηνό χρήμα που "κυκλοφορεί" στην Ευρωζώνη. Εκ των πραγμάτων και επειδή δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος με αύξηση του ΑΕΠ πρεπει να βρούμε λύση τώρα για το ύψος του ονομαστικού χρέους της χώρας, με σημαντική μείωσή του.
Ο Τζων Κεινς είχε πει "πρέπει να βρούμε λύσεις τώρα γιατι μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί"...