Δευτέρα, Απριλίου 7

Εκπαίδευση Λίβυων αστυνομικών από Γερμανούς


Διαστάσεις παίρνει στη Γερμανία η υπόθεση της εκπαίδευσης Λίβυων αστυνομικών από Γερμανούς συναδέλφους.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα:

τι γνώριζε το BND και η γερμανική πρεσβεία στην Τρίπολη;

Η υπόθεση της εκπαίδευσης των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης από γερμανούς εκπαιδευτές βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Γερμανία.

Χθες η εφημερίδα Bild am Sonntag, επικαλούμενη πηγές των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ γνώριζε για το deal με την Λιβύη. Η συμφωνία για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης σχετίζεται με τη βοήθεια που προσέφερε ο Καντάφι για να απελευθερωθούν γερμανοί όμηροι που κρατούνταν στο νησί Χόλο των Φιλιππίνων από αντάρτες, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ποιοι εμπλέκονται;


Την ίδια ώρα η εφημερίδα Berliner Tagesspiegel υποστηρίζει ότι γερμανικό υπουργείο Άμυνας ήταν ενήμερο για την υπόθεση. Ο επικεφαλής του σώματος προστασίας υψηλών προσώπων της Bundeswehr, Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν, ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προσωπικά την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας του Καντάφι.

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ: «Εάν αποδειχθεί ότι το deal έγινε εν γνώσει του BND και με τη συγκατάθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, τότε αυτό θα ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας μου».


Η υπόθεση θα απασχολήσει το γερμανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

www.dw-world



Δεν υπάρχουν σχόλια: