Τρίτη, Απριλίου 1

Επίσκεψη Μπούς στην Ουκρανία

Yπέγραψαν "χάρτη πορείας"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψαν σήμερα ένα "χάρτη πορείας" για διμερή συνεργασία, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ουκρανικής προεδρίας σήμερα.

Η συμφωνία περιγράφει τις στρατηγικές προτεραιότητες για τις διμερείς σχεσεις στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, του εμπορίου, της οικονομίας, της ενεργείας, καθώς και επιστημονική-τεχνική και στρατιωτική συνεργασία.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο Σχέδιο δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούστσενκο. Ο πρόεδρος Μπους πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην προσχώρηση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος είπε ακόμη οτι η αντιπυραυλική ασπίδα που έχει προγραμματιστεί για την κεντρική Ευρώπη δεν συνιστά απειλή για την Μόσχα.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές η διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί κατά την επερχόμενη σύνοδο του Σοτσι

Αντίθετοι οι Γαλλοι στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία είναι αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, όπου θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης στις δύο χώρες επισήμως της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας.

'Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διότι θεωρούμε ότι δεν αποτελεί την καταλληλότερη απάντηση στην ισορροπία των δυνάμεων στην Ευρώπη και στο ισοζύγιο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης .

Πηγή: http://en.rian.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια: