Δευτέρα, Απριλίου 14

H«κρίση του ψωμιού»

Στην Αίγυπτο χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν καθημερινά στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί.

Οι τεράστιες ουρές κάνουν αρκετούς να μιλούν για την «κρίση του ψωμιού» στην πολυπληθέστερη Αραβική χώρα, όπου η κατάργηση της επιδότησης είχε προκαλέσει βίαιες ταραχές το 1977 στις οποίες δεκάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και μετά τις οποίες η κυβέρνηση υπαναχώρησε.

Ως γνωστό oι αρχές της Αιγύπτου επί δεκαετίες επιδοτούν την διάθεση ψωμιού σε προσιτή τιμή στους πολίτες, στο πλαίσιο μιας θεωρούμενης ως δαπανηρής αλλά απαραίτητης πτυχής της οικονομικής της πολιτικής: με αυτόν τον τρόπο επιζούν εκατομμύρια φτωχοί πολίτες κι αποτρέπεται η πολιτική αναταραχή.


Το κόστος για τα υπόλοιπα, μη επιδοτούμενα, βασικά διατροφικά αγαθά στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί αλματωδώς. Συνεπεία αυτού, ακόμη περισσότεροι εξαρτώνται άμεσα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, που βασίζονται στις ακριβές εισαγωγές αλεύρων. Την κατάσταση επιδεινώνει η έξαρση της μαύρης αγοράς.

Παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι ταραχές του 1977 ίσως επαναληφθούν.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έφθασε το 7,1% το 2007 -- όμως οι περισσότεροι Αιγύπτιοι πολίτες εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια.

Αλλά και αλλού δεν είναι καλύτερα από την Αφρική έως την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, η «πείνα» προκαλεί εξεγέρσεις.

*Σε διαδηλώσεις στην Αϊτή κατά των αυξήσεων στα τρόφιμα σκοτώθηκε ένα άτομο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες σε πέντε. Αλλα είκοσι άτομα τραυματίστηκαν.

*
Στην Μπουρκίνα Φάσο, τη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής, έχουν σημειωθεί κατά καιρούς ταραχές και έχει προκηρυχθεί γενική απεργία για την άνοδο των τιμών και των καυσίμων.

*
Στη Μανίλα, η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Κακαπαγκάλ Αρόγιο έστειλε στρατιώτες με Μ-16 να επιτηρούν την πώληση επιδοτούμενων σιτηρών, με την κυβέρνηση να απειλεί να στείλει σε ισόβια κάθειρξη τους «μαυραγορίτες.

*Στην Αργεντινή η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα σιτηρά, προκάλεσε νέες «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» από αγανακτισμένους αγρότες. Πέρυσι οι καταναλωτικές ενώσεις στην Αργεντινή είχαν κηρύξει μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας κατά της ντομάτας, με αποτέλεσμα η τιμή να πέσει από τα 18 πέσο το κιλό (3,60 ευρώ) στα 10 πέσο (2 ευρώ)

*Αλλά και στην Ευρώπη, o πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο στο νέο ρεκόρ του 3,5%, με την τιμή των τροφίμων στα αναλυτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου -τα στοιχεία για τον Μάρτιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat δεν είναι ακόμη τα ολοκληρωμένα- καταγράφουν ομως αύξηση 5,8%.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

*83%
πάνω οι τιμές των τροφίμων από τον Φεβρουάριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2008.
* 70%
αύξηση τιμών από το 2002 μέχρι σήμερα.
*
Με 2 δολάρια την ημέρα ζει το 80% των κατοίκων της Αϊτής, όπου οι ταραχές είναι οι πιο σοβαρές μέχρι σήμερα.
*
Η αναταραχή θα μεταφερθεί σε χώρες που διαθέτουν το 50%-60% του εισοδήματός τους για τρόφιμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.
*
Οι Φιλιππίνες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρυζιού στον κόσμο. Εισάγουν το 10% των ετήσιων αναγκών τους σε ρύζι. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα χάσει περίπου 1,3 δισ. δολάρια, αν οι εισαγωγές ρυζιού φτάσουν τους 2,6 εκατ. τόνους.
*
Στην Αίγυπτο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις για τις αυξήσεις της τιμής του ψωμιού.
*
Τουλάχιστον 33 χώρες θα επηρεάσει η κρίση.
*
Σε 6 χώρες έχουν σημειωθεί αναταραχές.

O Robert Zoellick ΑΝΗΣΥΧΕΙ


Η ραγδαία άνοδος των τιμών των τροφίμων θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε πάνω 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες δήλωσε επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Robert Zoellick, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, προειδοποιώντας για μαζική λιμοκτονία και άλλες συνέπειες, εάν οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται κατακόρυφα.

πηγη:news.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ευρώπη είναι μια πλούσια ήπειρος με πολλά φτωχά παιδιά

Από τα 78 εκατομμύρια ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας στην Ευρώπη, τα 19 εκατομμύρια αποτελούνται από παιδιά - ''απίστευτο ποσοστό'',

''Στα 19 εκατομμύρια ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά των αιτούντων άσυλο, ούτε των μεταναστών ούτε αυτά που δεν έχουν κάρτα παραμονής

Πώς γίνεται μια πλούσια ήπειρος, όπως είναι η Ευρώπη, να έχει πολλά φτωχά παιδιά;

"Η παιδική φτώχεια οδηγεί στην ενήλικη φτώχεια" προειδοποίησε η δανεζα ευρωβουλευτής Gabriele Zimmer, εισηγητής και τις σχετικής κοινοβουλευτικής έκθεσης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο .

Πώς μπορεί επομένως να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό;

Σε έκθεση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών), που θα τεθεί υπό ψηφοφορία στις 29 Μαΐου, προτείνεται το 2010 ως "Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού". Ας ελπίσουμε μέχρι τότε η κατάσταση να έχει βελτιωθεί...

Ανώνυμος είπε...

Αποστολή: Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
Θέμα: Γεγονότα Χειμάρρας
Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944908605
210.3815376
Το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2008 οι συμπατριώτες μας Μανώλης Ζώτος του Βασιλείου και Ράππος Ερίων του Λουκά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από Αλβανούς αστυνομικούς του τμήματος Χειμάρρας μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν το λόγο από τα όργανα του αλβανικού κράτους, οι οποίοι τους σταμάτησαν για έλεγχο.
Σαν να μην έφτανε ο ξυλοδαρμός των δύο συμπατριωτών μας, όταν το βράδυ πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλλουν μήνυση κατά των εν λόγω αστυνομικών, ο διοικητής του τμήματος τούς αρνήθηκε να ασκήσουν αυτό το νόμιμο δικαίωμά τους δηλώνοντάς τους ότι πρέπει να προσέλθουν την επόμενη ημέρα προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση.
Η παρουσία τους το επόμενο πρωί κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική αστυνομία στη Χειμάρρα με την ανοχή του αλβανικού κράτους. Ξανά δεν επετράπη στους Ζώτο και Ράππο να καταθέσουν μήνυση για τον ξυλοδαρμό τους, και όταν ο θείος ενός εξ αυτών πήγε στο αστυνομικό τμήμα να διαμαρτυρηθεί, ο διοικητής Λεονάρντ Λάλαϊ τον εξύβρισε και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, προσπαθώντας να τον εκφοβίσει και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των περιοίκων. Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του οργάνου της τάξης είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα ζητώντας την τιμωρία και την απομάκρυνση των συγκεκριμένων αστυνομικών από τη Χειμάρρα.
Τελικά χάρη στις ενέργειες του Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνου, αργά το βράδυ κατέφθασε στην περιοχή εισαγγελέας, ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση. Αυτό βέβαια αφού στη Χειμάρρα είχε σταλεί κλιμάκιο των δυνάμεων της SHISH, της μυστικής υπηρεσίας της Αλβανίας.
Ως Ένωση Χειμαρριωτών καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες των αστυνομικών οργάνων του αλβανικού κράτους, οι οποίοι δρουν με οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης του αδούλωτου λαού της Χειμάρρας και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία τους, καθώς και την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ευελπιστούμε ότι η εισαγγελική έρευνα θα είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη και θα καταδείξει τους πραγματικούς ενόχους.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες ενέργειες και πρακτικές, μία ημέρα πριν ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης επισκεφθεί τη Χειμάρρα και ελάχιστο καιρό μετά την έμπρακτη ελληνική συμπαράσταση στην πρόσφατη τραγωδία στα Τίρανα και κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής , δεν βοηθούν καθόλου τον στόχο της Αλβανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Για το Δ. Σ. της Ενώσεως Χειμαριωτών
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Φρέντης-Διονύσιος Μπελέρης Σπύρος Κούτουλας
http://himarablog.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου σε υπόθεση διακίνησης οργάνων


Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε μια υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους κρατούμενους, καταγγέλλει στο βιβλίο της η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.



Το καλοκαίρι του 1999, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 300 κρατούμενοι, Σέρβοι και άλλοι πολίτες σλαβικής καταγωγής, ανάμεσά τους και γυναίκες, μεταφέρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία, όπου κλείστηκαν σε ένα είδος φυλακής και όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση οργάνων.



''Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει'', βεβαιώνει η Κάρλα ντελ Πόντε στο βιβλίο της με τίτλο ''Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου'', που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία.



''Τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου'', γράφει η πρώην εισαγγελέας, η οποία επικαλείται ως πηγές την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNNIK) και ''αξιόπιστους δημοσιογράφους''.



Το καλοκαίρι του 1999 οι δύο ανώτατοι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) που μαχόταν κατά του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ήσαν ο Αγκίμ Τσέκου, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου από το Μάρτιο του 2006 ως τον Ιανουάριο του 2008 και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα εγκλήματα πολέμου της οργάνωσης UCK του Κοσοβάρου πρωθυπουργού
Χασίμ Θάτσι περιέχει το βιβλίο της πρώην δικαστού Κάρλα Ντελ Πόντε, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.

Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία έχει αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δυσανασχέτησε
για τις αποκαλύψεις που φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και λογόκρινε την πρώην δικαστή.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στην Ντελ Πόντε «να απόσχει από οποιαδήποτε δημόσιο σχόλιο» για το βιβλίο της.
Ο λόγος, όπως αναφέρεται στη γραπτή εντολή της Βέρνης, είναι ότι στις σελίδες του «περιέχονται διατυπώσεις που αφορούν την
προηγούμενη δραστηριότητα της Ντελ Πόντε και που δεν πρέπει τώρα να αποδοθούν σε εκπρόσωπο της ελβετικής κυβέρνησης».
Και αυτό διότι τώρα η πρώην εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία
είναι πρεσβευτής της Ελβετίας στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής.
Η Βέρνη της ζήτησε μάλιστα επιτακτικά να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατόν στην έδρα της.

Μιλάνο

Η πρώην δικαστής έπρεπε να παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας στο Μιλάνο το βιβλίο της «La Caccia» («Το Κυνήγι»), που μόλις κυκλοφόρησε από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Feltrinelli. Την τελευταία στιγμή, όμως, η παρουσίαση ακυρώθηκε και η Ντελ Πόντε αναχώρησε εσπευσμένα για τη Νότια Αμερική.
Πριν φύγει όμως φρόντισε να ενημερώσει φίλους δημοσιογράφους για τα συμβάντα.
Οι αναφορές που έφεραν σε αμηχανία την ελβετική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, αφορούν τις δραστηριότητες του Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγού της αντάρτικης ομάδας UCK και νυν πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου.
Και η Ελβετία, ως γνωστόν, είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Στο βιβλίο της η Ντελ Πόντε δεν μιλά καθόλου κολακευτικά για τον πρώην αντάρτη και νυν πρωθυπουργό. Κατά την περίοδο που ο Θάτσι διέμενε στην Ελβετία, γράφει η πρώην δικαστής, «συσσώρευε μυστηριωδώς μεγάλα πλούτη».

Εγκλήματα πολέμου

Οι πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις όμως που περιέχονται στο βιβλίο αφορούν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αλβανόφωνοι Κοσοβάροι κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1999.
Πιο συγκεκριμένα, η Ντελ Πόντε καταγράφει, με δικαστική ακρίβεια, λεπτομέρειες για τη συστηματική αφαίρεση νεφρών από τουλάχιστον 300 Σέρβους αιχμαλώτους που ήταν έγκλειστοι σε μυστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.
Τα νεφρά αυτά διοχετεύτηκαν αμέσως στην υπόγεια αγορά μεταμόσχευσης οργάνων στην Ευρώπη. Το κέρδος του UCK ήταν περίπου 4 εκατομμύρια μάρκα.

ΕΡΕΥΝΕΣ

«Εδεσε» το έγκλημα με στοιχεία

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορούσαν φήμες για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν αποδείξεις.
Η πρώην δικαστής διεξήγαγε εξονυχιστικές έρευνες, τις οποίες καταγράφει στο βιβλίο της: επισκέφθηκε το στρατόπεδο αιχμαλωσίας, διαπίστωσε ότι υπήρχε ιατρείο με πλήρη εξοπλισμό, και βρήκε μάλιστα και έναν μάρτυρα, τον οποίο αναφέρει με την κωδική ονομασία Κ-144. Αλλά, καθώς έγραψε η ίδια, «οι έρευνες που αφορούσαν τον UCK ήταν οι λιγότερο δημοφιλείς ανάμεσα σε εκείνες που ανέλαβε το Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία».
Γι' αυτό και δεν υπήρξε συνέχεια. Η ίδια στο τέλος πρόσθεσε και μια αράδα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη αθώωση σε αυτό το Δικαστήριο του Κοσοβάρου εγκληματία πολέμου Ραμούς Χαραντινάι, «αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου», γράφει η Ντελ Πόντε με πικρία.