Σάββατο, Απριλίου 5

Πειρατές κατέλαβαν Γαλλικό Γιοτ


Πειρατές κατέλαβαν το Γαλλικό υπερπολυτελές γιοτ "Ponant", στα ανοικτά της Σομαλίας χθες Παρασκευή και κρατούν το 30μελές πλήρωμά του ως ομήρους, ανακοίνωσαν οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Κριστόφ Πραζύκ, το σκάφος το οποίο διαθέτει 32 καμπίνες και τέσσερα καταστρώματα, "έπεσε θύμα ενέργειας πειρατίας νωρίς χθες το απόγευμα ενώ έπλεε μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης".

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις και μια διεθνής δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εδρεύει στο Τζιμπουτί, η Combined Task Force 150, "επιβεβαίωσαν την κατάσταση και παρακολουθούν την εξέλιξή της", συνέχισε.

Η Γαλλία διαθέτει ένα περιπολικό αεροσκάφος κι ένα πολεμικό στο Τζιμπουτί.

Επιβεβαιώθηκε και από τη Γαλλική ναυτιλιακή εταιρία CMA-CGM ότι ένα από τα πλοία της καταλήφθηκε στον Κόλπο του ’ντεν, ενώ έπλεε από τις νήσους Σεϋχέλλες, στον Ινδικό Ωκεανό, με προορισμό την Μεσόγειο κι ότι η "πλειονότητα" του πληρώματος είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, "το πλοίο είναι πράγματι το Πονάν, ιδιοκτησία του ομίλου CMA-CGM. Πληροφορηθήκαμε ότι το έχουν καταλάβει πειρατές", τονίζοντας πως ήδη έχει αποκατασταθεί "στενή συνεργασία" με τις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα κατεπείγον σχέδιο αντιμετώπισης της πειρατίας, κινητοποιώντας όλους τους πόρους που διαθέτει και ερχόμενη σε επαφή με συμμάχους του Παρισιού στην περιοχή. Γαλλικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από το σκάφος, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με την πλοιοκτήτρια εταιρία και επιχειρεί να ενημερώσει τους συγγενείς των ομήρων.

Οι επιθέσεις πειρατών είναι συχνές στα ανοικτά της Σομαλίας, που διαθέτει ακτές συνολικού μήκους 3.700 χλμ., και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO) έχει εκδώσει οδηγία που καλεί τους πλοιάρχους να μην πλησιάζουν πέραν των 200 ναυτικών μιλίων τις σομαλικές ακτές. Το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό κλήθηκε τους τελευταίους μήνες να συνοδεύσει σκάφη του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ μετά το ρεσάλτο πειρατών σε δύο πλοίο που μετέφεραν εφόδια στα σομαλικά ύδατα.

Ο Ολιβιέ Χαλαουί, ειδικός της εταιρίας διαχείρισης κινδύνου Secopex, εκτιμά ότι στη Σομαλία δρα μια "ισχυρή μαφία της ναυσιπλοΐας". Δηλώνει ότι "οι περισσότεροι πειρατές είναι αλιείς που εξελίχθηκαν σε κακοποιούς, έχουν δεσμούς με φατρίες, τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες που συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι μια επικερδής δραστηριότητα διότι σχεδόν κάθε φορά καταβάλλονται λύτρα".

ΠΗΓΗ:HRI

Δεν υπάρχουν σχόλια: