Πέμπτη, Απριλίου 24

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ITAR TASS

Συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα

1. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, τα τελευταία χρόνια έχετε υποδεχτεί τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην Αθήνα τρεις φορές και τώρα εσείς πάτε στην Μόσχα με την τρίτη επίσκεψη από το 2004. Ποιά συναισθήματα νοιώθετε σχετικά με την Ρωσία;

Πραγματικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που επισκέπτομαι για τρίτη φορά τη Μόσχα και τον Πρόεδρο Πούτιν. Χαρά γιατί θα συναντηθώ και πάλι μ` ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και φίλο της χώρας μου.

Ικανοποίηση γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει ?στρατηγική? τη σχέση των δύο χωρών.

Η πορεία μας απέδειξε το ειδικό βάρος και τη σημασία αυτής της συνεργασίας όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Οι δύο χώρες προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ό,τι και αυτή η συνάντηση θα είναι πολλαπλά επωφελής για τον Ελληνικό και τον Ρωσικό λαό.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι προσβλέπω και στη συνάντησή μου με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μεντβέντεφ, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς.


2. Πως, κατά την γνώμη σας, εξελίσσεται η συνεργασία Ελλάδα-Ρωσία στον ενεργειακό τομέα; Σε ποια φάση βρίσκεται η πραγματοποίηση του σχεδίου της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Πως η Ελλάδα βλέπει τον ρόλο της Ρωσίας στην διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής αγοράς;

Θα την χαρακτήριζα ως ουσιαστική, αλλά και με διευρυνόμενη προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα στο τέλος του 2015 θα καταναλώνει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία. Γενικότερα τώρα, η Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα θέμα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου.

ΠΗΓΗ
: ΑΠΕ


1 σχόλιο:

kafeneio είπε...

Αποκλειστικά στο καφενείο

Ανοικτή επιστολή προς το ΚΚΕ

Όλα αυτά τα συζητάμε ακούγοντας τη ζωή εν τάφω από τον Παπακωνσταντίνου και άλλους