Σάββατο, Απριλίου 5

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ALEKSANDAR ILIC


Για όλους και για όλα μίλησε ο Σέρβος πρωην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ALEKSANDAR ILIC, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε σήμερα το απόγευμα.

O Aleksadar Ilic αγωνίστηκε για πάνω από 12 χρόνια σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπριζ, η Αντερλεχτ, η βιτεσε, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον Πανηλειακο, ταυτόχρονα αγωνίστηκε σε πάνω από 60 παιχνίδια στο Τσαμπιονς λινκ και το κύπελο Ουεφα

Eτσι η συνέντευξη μαζί του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ρωτήσαμε ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις του από τις μικρές κατηγορίες του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε 1 χρόνο ως προπονητής στον πανηλειακο.

Μας είπε ότι:

Μετά από ένα χρόνο εργασίας στον πανηλειακο διαπίστωσα και μπορώ να το πω με βεβαιότητα ότι στις μικρές κατηγορίες του ποδοσφαίρου υπάρχει έλλειψη ποδοσφαιρικής ποιότητας.

Αυτό κύρια οφείλεται στην έλλειψη ποδοσφαιρικής κουλτούρας και φιλοσοφίας, παντού.

Όλοι για το μοναδικό που ενδιαφέρονται είναι η νίκη, δεν τους ενδιαφέρει με ποιο τρόπο θα φτάσουν στη νίκη, ακόμη και αν αυτό επιτευχθεί παρασκηνιακά (δηλαδη με πιέσεις, ενώ αρκετές φορές και με ξύλο) και όχι αγωνιστικά

Η ατμόσφαιρα σε κάθε αγώνα είναι αρκετά τεταμένη και αυτό χωρίς ιδιαίτερο λογο, οι φίλαθλοι παντού φωνάζουν και βρίζουν.

Για τους γονείς είπε:

Όλοι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, ενώ πιέζουν τους παράγοντες και τους προπονητές να προωθήσουν τα παιδιά τους ακόμη και αν δεν έχουν ποδοσφαιρικό ταλέντο ή τα απαραίτητα ποδοσφαιρικά στοιχεία για να γίνουν ποδοσφαιριστές, έτσι χάνεται η ποιότητα.

Για τους προπονητές είπε:

Αρκετοί προπονητές είναι χωρίς πτυχία, ενώ δεν έχουν ποδοσφαιρικές γνώσεις, αλλά και σοβαρή σχέση με το ποδόσφαιρο.

Πολλοί κάνουν και άλλη εργασία, αφού το ποδόσφαιρο δεν είναι επαγγελματικό στις μικρές κατηγορίες.

Αυτό είναι αρνητικό, διότι έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ποδοσφαιρική σχολή.

Όλα γίνονται στην τύχη και ο καθένας κάνει ότι θέλει, ενώ από όσο γνωρίζω στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει οργάνωση και τάξη σε διαφορετική διάσταση.

Αυτα εύκολα μπορούμε να τα διαπιστώσουμε, αφού από την Ηλεία υπάρχουν λίγοι ποδοσφαιριστές στις μεγάλες ομάδες της χώρας(Καραγκούνης και Καραμπελας).

Επισης, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι καμιά επαρχιακή πόλη δεν μπορεί να έχει ομάδα σε μεγάλη κατηγορία, αν δεν διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με λίγα λόγια το ποδόσφαιρο στην επαρχία δεν στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις.

Για την οργάνωση στις μικρές ηλικίες είπε:

H βάση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου είναι οι μικρές ηλικίες, όταν δεν υπάρχει σωστή ανάπτυξη εκεί δεν υπάρχει γενικότερη αθλητική πρόοδος, εδώ αρκετά γίνονται στην τύχη, ακόμη και η επιλογή στις μικρές ηλικίες, όπου είναι αρκετά σημαντικό να γίνει σωστά.

Στα εδώ σχολεία παρατήρησα ότι δεν υφίσταται οργανωμένο σύστημα ανάπτυξης του αθλητισμού. Αυτό συμβαίνει κατά τη γνώμη μου, κύρια, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο Αθλητικό Σχολείο.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν οργανωμένα αθλητικά σχολεία που συνεργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις άψογα με τις ποδοσφαιρικές Ακαδημίες.

Η υπάρχουσα κατάσταση δε βοηθά την σωστή αθλητική ανάπτυξη, αλλά και τα μικρά σωματεία να αναπτυχθούν σωστά.

Για το Νομό Ηλείας είπε:

Δεν γνώρισα σοβαρή ποδοσφαιρική ακαδημία, οπού οι ποδοσφαιριστές θα μπορέσουν από μικροί να χτίσουν το ποδοσφαιρικό τους μέλλον, να γνωρίσουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου αλλά και να αποκτήσουν ποδοσφαιρική φιλοσοφία, η οποία για μένα, είναι πολύ σημαντική να υπάρχει στο νέο ποδοσφαιριστή.

Για τους λογούς αυτούς τόσο ο πανηλειακος, όσο και οι άλλες ομάδες της περιοχής που στηρίχθηκαν σε ντόπιους ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να σταθουν και να προχωρήσουν ποδοσφαιρικά, όπως περίμενε ο φίλαθλος κόσμος της Ηλείας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η συνέντευξη ILIC δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη λάθος κατεύθυνση που είναι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.
Δείτε και τα κρούσματα doping που συμβαίνουν

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λεει ο ιλιτς εχουμε χασει την μπαλα στην ηλεια.

Ανώνυμος είπε...

οι παράγοντες των σπορ δεν κανουν καλα τη δουλεια τους στην ηλεια


για αυτο και ο πανηλειακος βρισκεται οπου βρισκετε σημερα.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο σπορ αναπτύχθηκε στην Ηλεία για να αναπτυχθεί και το ποδόσφαιρο.

Ασε που δίνουν και αναβολικά σε μικρά παιδιά.

Χαπακια για την ορεξη τους λενε. Και τα δινουν στους γονεις. Που ζητε εσεις.
Αυτό μου το ειπε ενας πατερας που πηγενε το παιδι του σε ένα συλλογο του καμπου.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις ποιος αθλητισμος στην ηλεια, ανεκδοτα λετε.

Πατε στα γηπεδα να δειτε τι γινεται Χαος δεν υπαρχει τιποτα.

Ασε στα σχολεια, ουτε μπαλες δεν εχουν.
Ειμαι από την αμαλιαδα, κάθε φορα λεει ο γιος μους τους βαζουν να παιζουν πινκ πονκ ξευτηλα,