Σάββατο, Απριλίου 12

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


Στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε την αυτοδιάλυση της και την προκήρυξη προώρων εκλογών οι οποίες και θα προκηρυχθούν σε διάστημα 2 μηνών και κατά πασά πιθανότητα θα γίνουν τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ ότι την ερχομένη εβδομάδα θα επισκεφτεί τόσο την Ελλάδα όσο και τα Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος Μ.Νimic «φέρνοντας» σύμφωνα με πληροφορίες νέα πρόταση.


Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την διπλανή χώρα να προσφεύγει σε εκλογές ενδέχεται να «παγώσει» την διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ η νέα κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα δώσει, όπως φαίνεται και την τελική λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σκοπιανά ΜΜΕ οι εκλογές προκηρύχθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η σκοπιανή κυβέρνηση βρέθηκε «χωρίς θέση» για το ζήτημα του ονόματος μετά το veto της Ελλάδος, ενώ και η «θερμή» κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά το βετο δεν δημιουργούσε προϋποθέσεις για σοβαρή και νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος από την τωρινή κυβέρνηση.


Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ κ. Βικτόρια Νούλαντ κάλεσε τα Σκόπια να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η αμερικανίδα αξιωματούχος στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι διαμήνυσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας υπό τη μεσολάβηση Νίμιτς, τονίζοντας ότι “πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κεκτημένη ταχύτητα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όχι πάντως μήνες”.

Ενώ σχετικά με τις δηλωσεις Φριντ αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε, ότι, οι σχετικές δηλώσεις Φριντ δεν είναι ανακόλουθες με το κείμενο που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ και στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα, προκαλώντας έτσι νέα σύγχυση αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρίξε μια ματιά εδώ μήπως σε ενδιαφέρει

http://krestenagr.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι εφημερίδες σήμερα κάνουν προπαγάνδα για το «ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» το νέο όμως προηποθετει παλιο.

Αν αυτό υοθετηθει κληρονομος της αρχαιας μακεδονιας θα είναι η νεα μακεδονια, ως εκ τουτου σε λιγα χρονια η ελληνικη μακεδονια θα είναι μια γεωγραφικη περιφερεια τής ελλαδας που θα εχει υφαρπαξει το ονομα τής κληρονομου τής παλιας μακεδονιας.

Ετσι ισως οδηγηθουμε σε λιγα χρονια να μην μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τον ορο μακεδονια για δικα μας εδαφη.