Τρίτη, Απριλίου 22

Παγκόσμια Ημέρα της Γης


Αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, με εκατομμύρια άνθρωπους να συμμετέχουν σήμερα σε εκδηλώσεις σε όλες τις μεριές του πλανήτη.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, η Ελλάδα εγκαλείται από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, για μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας είχε τονίσει στην Βουλή ότι η χώρα μας κινδυνεύει.

(Στην φωτογραφία βλέπουμε το θερμόμετρο στην taipei χθες να δείχνει -2 βαθμούς παράδοξο για την εκεί τωρινή εποχή φαινόμενο.)

Πηγη: hri


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνουμε λόγο για την διάσωση του πλανήτη, αλλά στην ουσία πρόκειται για τη διάσωση του πολιτισμού μας.

Ανώνυμος είπε...

Το περιβάλλον και η προστασία του είναι μια υπόθεση που μας απασχολεί όλους.

Η επιβάρυνση του από διάφορους παράγοντες έχει οδηγήσει σε τραγική αλλαγή των κλιματικών αλλαγών σε όλο τον πλανήτη.

Τα μέτρα πρέπει να αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη και τον καθένα

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα έχει τα λιγότερα δάση στην Ευρώπη , αλλά και αυτά που έχουμε πατημένα είναι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη

Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η τελική απόφαση για την Ελλάδα της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελεί συνέχεια της απόφασης που ελήφθη στην Βόννη στις αρχές Μαρτίου 2008.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Απογραφής Εκπομπών, ζητάει να επανεξετάσει το σύστημα τους επόμενους μήνες. Σημειώνουμε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων.
Προφανώς, αυτή η εξέλιξη είναι προϊόν της μεγάλης δυσπιστίας που δημιουργήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ για τους ακόλουθους λόγους :

Πρώτον, διότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι οι υπολογισμοί εκπομπών που δόθηκαν στον ΟΗΕ το 1995 - από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - για το έτος βάσης 1990 ήταν λανθασμένοι.
Υπενθυμίζω για μία ακόμα φορά ότι την ευθύνη της συλλογής, της διασφάλισης ποιότητας, της αξιολόγησης των στοιχείων καθώς και της σύνταξης των εκθέσεων από το 1995 και μέχρι και πέρυσι είχε ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον κ. Δ. Λάλα, ο οποίος είναι σήμερα ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την κλιματική αλλαγή.
Η ομάδα του κ. Λάλα δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει επαρκώς στον ΟΗΕ το περιεχόμενο των εκθέσεων που η ίδια είχε συντάξει, ούτε να πείσει για την ακρίβεια των υπολογισμών της. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησε στην διακοπή της συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δεύτερον, ο ίδιος ο κ. Λάλας, γνωρίζοντας ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την ομάδα του, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει επαρκές σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών της χώρας μας, στρεφόμενος ευθέως όχι κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κατά της Ελλάδος!

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη σε εκθέσεις τους διαπιστώνουν σε άλλες χώρες (π.χ. Δανία, Ρωσία, Λουξεμβούργο) πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Παρόλα αυτά δεν κινήθηκε καμία διαδικασία για τις χώρες αυτές…

Όσο για τους κυρίους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ας μην πανηγυρίζουν και ας μην κάνουν τους τιμητές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα οφείλονται στην ανεπάρκεια των δικών τους κυβερνήσεων και σε μεθοδεύσεις στελεχών τους.
Γι΄αυτό άλλωστε και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε σπεύσει ήδη προ διμήνου να προεξοφλήσει την τελική απόφαση του ΟΗΕ.

Επίσης, οι κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ προκαλούν όταν μιλούν για «παρίες». Επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» σε θέματα περιβάλλοντος αντιμετωπίζοντας συνεχείς παραπομπές, καταδίκες και πρόστιμα. Οι Κουρουπητοί, οι χιλιάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, οι 52 εκκρεμείς υποθέσεις της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (τις οποίες μειώσαμε σε 32) η συστηματική παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για το περιβάλλον και πολλά άλλα αντίστοιχα είναι έργο ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και τέσσερα χρόνια κάνει μία τεράστια και συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που της κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του περιβάλλοντος και αυτό αναγνωρίζεται και από τους κοινοτικούς στις τακτικές συναντήσεις που έχουμε. Το ίδιο κάνουμε και για την κλιματική αλλαγή εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και μέτρων για την αντιμετώπισή της.


Σε ότι αφορά ειδικότερα το Εθνικό Σύστημα Απογραφής Εκπομπών σημειώνω τα εξής :

1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ενίσχυσε σημαντικά με ειδικούς επιστήμονες την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για την κλιματική αλλαγή. Υποβάλαμε έγκαιρα στον ΟΗΕ στις 7 και 14 Απριλίου αναλυτικούς πίνακες και τεχνική έκθεση, αποδεικνύοντας έμπρακτα και με τον καλύτερο τρόπο την επάρκεια του νέου εθνικού μας συστήματος. Η Γραμματεία του ΟΗΕ ανήρτησε αμέσως στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι συνολικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας το 2006 ανέρχονται σε 133,11 Mt ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.
2. Οι εκπομπές αυτές αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 24,6% ως προς το έτος βάσης (1990) και βρίσκονται κάτω από την υποχρέωση της χώρας, που αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο (αύξηση εώς 25% για την περίοδο 2008 – 2012). Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η χώρας μας θα είναι συνεπής με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

Ανώνυμος είπε...

Το περιβάλλον είναι ζωή, καθαρό περιβάλλον σημαίνει καθαρό αέρα, καθαρό νερό, ποιότητα ζωής.

Ανώνυμος είπε...

Η εξαίρεση της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο, λόγω ανυπαρξίας αξιόπιστου συστήματος καταμέτρησης των ρύπων, εκθέτει για ακόμα μία φορά τη χώρα μας και προκαλεί την παρέμβαση του ΟΗΕ, ο οποίος δείχνει "κόκκινη κάρτα" στην Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής.

Μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφύγει στο ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας, καθώς η συμφωνία του Κιότο αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από τα κριτήρια του Κιότο.

Ανώνυμος είπε...

Απορία προκαλεί στο μέσο αναγνώστη το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη συμφωνία του κιοτο

Εάν έχετε πάει στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, κ.τ.λ η αν κάνετε μια βόλτα στις βιομηχανικές ζώνες τους θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειροτέρα από την ΕΛΛΑΔΑ, κανένας δεν σέβεται το περιβάλλον.

βέβαια και η Ελλάδα δεν σέβεται όσο θα έπρεπε το περιβάλλον, είναι όμως το πρόβλημα διαχρονικό και συνολικό.

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ;

Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει επειδή μπερδευτήκαμε λίγο!

Ανώνυμος είπε...

Απορία προκαλεί στο μέσο αναγνώστη το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη συμφωνία του κιοτο

Εάν έχετε πάει στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, κ.τ.λ η αν κάνετε μια βόλτα στις βιομηχανικές ζώνες τους θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειροτέρα από την ΕΛΛΑΔΑ, κανένας δεν σέβεται το περιβάλλον.

βέβαια και η Ελλάδα δεν σέβεται όσο θα έπρεπε το περιβάλλον, είναι όμως το πρόβλημα διαχρονικό και συνολικό.

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ;

Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει επειδή μπερδευτήκαμε λίγο!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι της καμένης Ηλείας,

το παλεύετε βλέπω το πράγμα, αλλά νομίζω,επιφανειακά. Δεχτείτε ως συμβολή μου στο διάλογο που ανοίξατε τα παρακάτω κείμενα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κώστας Λάμπος
(Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό)www.infonewhumanism.blogspot.com
www.epithesh.blogspot.com



«Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ»:


ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΥΘΟΣ


ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΣΚΟΤΩΝΕΙ


Κώστας Λάμπος



Έγινε της μόδας , τα τελευταία χρόνια, και καραμέλα στα χείλη των αστών πολιτικών στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, των περιβαλλοντολογούντων "πράσινων" και των μαύρων βρωμιοκαπιταλιστών, η θεωρία και η πολιτική που φέρει τον λογικοφανή τίτλο: "Ο ρυπαίνων πληρώνει".

Υποτίθεται πως το μέτρο "ο ρυπαίνων πληρώνει" αποσκοπεί στην :

1. άμεση και αντικειμενική εκτίμηση της άμεσης και επακόλουθης ζημιάς που προκαλεί η συγκεκριμένη ρύπανση,

2. επιβολή προστίμου ικανού να αποκαταστήσει στο ακέραιο και στη διάσταση του χρόνου τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη ρύπανση,

3. είσπραξη του προστίμου από την πολιτεία, ή τις πολιτείες σε περίπτωση διεθνούς ρύπανσης (λ.χ. περιπτώσεις Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Τσερνομπίλ και πυρηνικές δοκιμές) και τη διάθεση για την πλήρη και οριστική αποκατάσταση της ζημιάς.

Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα και να τύχει καθολικής εφαρμογής χρειάζεται ένας γιγάντιος παγκόσμιος μηχανισμός το τεράστιο κόστος λειτουργίας του οποίου θα έπρεπε να επιμερίζεται στους ρυπαίνοντες και να προσμετράται αναλογικά σε κάθε ζημιά από ρύπανση.

Ερώτημα πρώτο:
Υπάρχει κανένας που πιστεύει πως σε συνθήκες καπιταλισμού και μάλιστα πλιάτσικοκαπιταλισμού ή μανιακού καπιταλισμού θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο;

Ερώτημα δεύτερο:
Με δεδομένο πως η ρύπανση :
α. καταστρέφει το όζον με τις γνωστές συνέπειες του θερμοκηπίου,
β. καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη,
γ. ρυπαίνει τα επιφανειακά και τα υπόγεια αποθέματα νερού,
δ. πυροδοτεί την οικολογική βόμβα",
ε. σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους και
στ. έχει συσσωρεύσει και συνεχίζει να συσσωρεύει αθροιστικά τόσα ραδιενεργά απόβλητα και τοξικές ουσίες που θα σκοτώνουν τη ζωή για χιλιάδες χρόνια, ακόμα κι' αν σήμερα σταματούσε κάθε μορφής ρύπανση του πλανήτη,
πιστεύει κανείς πως είναι δυνατή η αποτίμηση των ζημιών ;

Ερώτημα τρίτο:
Ποιός και με ποιά κριτήρια θα αποτιμήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που
χάνονται καθημερινά εξαιτίας της ρύπανσης;

Ερώτημα τέταρτο:
Ποιός και με ποιά κριτήρια θα αποτιμήσει τη ζημιά που προκαλείται στα διάφορα οικοσυστήματα εξαιτίας της ρύπανσης , διαδικασία που οδηγεί στην ερημοποίηση τεράστιων περιοχών του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει πως, αν δεν αντιδράσει άμεσα και δραστικά σύμπασα η ανθρωπότητα για να σταματήσει την καπιταλιστική λεηλασία του πλανήτη, η Γη θα γίνει αργά ή γρήγορα μια ακατοίκητη «Σελήνη», ή ένας ακατοίκητος Άρης.

Γι' αυτό λοιπόν η θεωρία "ο ρυπαίνων πληρώνει" είναι όπως κάθε αμερικάνικο παραμύθι, μιά απάτη για να συνεχίσει ο καπιταλισμός την καταστροφή και να σπέρνει το θάνατο για το κέρδος, πράγμα που σημαίνει πως είναι μια επικίνδυνη απάτη.
Μιά απάτη που την έστησε η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση για να αγοράζουν οι πολυεθνικές των καπιταλιστικών μητροπόλεων "δικαιώματα ρύπανσης" από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Συμπέρασμα:
Αγώνας κατά της ρύπανσης σημαίνει αγώνας για το ξεπέρασμα του κερδοκεντρικού καπιταλισμού και το πέρασμα σε έναν άλλο ανθρωποκεντρικό τρόπο παραγωγής που θα σέβεται τη φύση και τη ζωή.
Ο υποβιβασμός αυτού του αγώνα από αγώνα για τη ζωή και τη σωτηρία του πλανήτη, σε 'αγώνα περιβαλλοντολογούντων για το περιβάλλον, πράσινων ', χωρίς να αμφισβητείται ρητά, ριζικά και ασυμβίβαστα ο καπιταλισμός, δεν είναι, σε τελική ανάλυση, παρά αγώνας των ατζέντηδων του βρωμοκαπιταλισμού που στις μέρες μας παράγει ρύπους για να προκαλέσει ζήτηση για την αγορά 'αντιρυπογόνων συστημάτων" και διάφορα άλλα κερδοφόρα "μέτρα".
_______________________
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
_________________________

Το κέρδος εμπρηστής


της φύσης και της ζωής


Κώστας Λάμπος



Τι πέθανε το περασμένο καλοκαίρι, όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, στην Πάρνηθα, στην Ηλεία, στην Εύβοια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δεν αποτιμάται, γιατί η φύση και η ζωή είναι ανεκτίμητα αγαθά.
Το ζητούμενο λοιπόν ήταν, είναι και παραμένει ένα και μοναδικό: Γιατί πέθανε ότι πέθανε, από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια , στην Πάρνηθα ή όπου αλλού στην Ελλάδα και στον πλανήτη και σε συνδυασμό με αυτό το ερώτημα μπαίνει και το ερώτημα ποιοί είναι οι εμπρηστές;
1. Εμπρησμός από πρόθεση προκαλείται από όποιους έχουν να κερδίσουν κάτι από την τεράστια ζημιά που προκαλούν στη φύση, στην κοινωνία και στις μελλοντικές γενιές. Το κέρδος των εμπρηστών ποικίλει ανάλογα με το σκοπό που επιδιώκουν.
1. α. "Το κράτος εμπρηστής από πρόθεση" στα χρόνια της τουρκοκρατίας, στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους, αλλά και στα χρόνια του εμφύλιου έκαιγε συστηματικά τα δάση-καταφύγια των 'Κλεφτών", των "Ληστών' και των "Κομουνιστών-ανταρτών" αντίστοιχα, επειδή, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, αμφισβητούσαν την εξουσία της κυρίαρχης τάξης. Τα "καμνένα" δίνονταν "πεσκέσι" στους αξιωματούχους και στους συνεργάτες της εξουσίας.
1. β. "Οι γαιοκτήμονες εμπρηστές από πρόθεση" έκαιγαν, καίνε και θα καίνε οι ίδιοι ή με ανάθεση, όσο θα υπάρχει, μικρή ή μεγάλη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιοκτησία γης, για να αλλάξουν τη χρήση δημόσιων δασικών εκτάσεων, για να σφετεριστούν τις καμένες εκτάσεις και να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά είτε ως χορτολίβαδα και παραγωγική-αγροτική γη, είτε ως αστική γη , αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τις υπεραξίες που προκάλεσε η αλλαγή χρήσης και η ιδιοποίηση μέρους της περιουσίας ολόκληρης της κοινωνίας και της Ανθρωπότητας.
2. Για τους "εμπρηστές από αμέλεια" γίνεται δεκτό, πως δεν υπάρχει πρόθεση. Την περίπτωση όμως της "βαρειάς αμέλειας", ο νομοθέτης την εξισώνει με "δόλο". Σε κάθε περίπτωση ο εμπρησμός παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, καταστρέφει τη φύση και τη ζωή, σπαταλάει αγαθά που ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία και στην Ανθρωπότητα.
Οπότε το επόμενο ερώτημα είναι γιατί το κράτος, δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την έγκαιρη καταστολή των εμπρησμών;
Και συγκεκριμένα:
α. Γιατί δεν καλλιεργεί στους πολίτες περιβαλλοντική συνείδηση και αγάπη για τη φύση, τουλάχιστον τόση όση καλλιεργεί για την αγάπη προς την 'ελεύθερη αγορά' και την 'ιδιοκτησία' ;
β. Γιατί δεν διαθέτει και δεν αποροφά προβλεπόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους για τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών πυρόσβεσης, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, για την εκπαίδευση του πληθυσμού και την πρόσληψη των αναγκαίων πυροσβεστών, κόβοντας στην ανάγκη ένα, γιατί δεν χρειάζονται περισσότερα, βομβαρδιστικό από τις δεκάδες που αγοράζει κάθε τόσο η χώρα μας ;
γ. Γιατί δεν κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις κατά των πυρκαγιών με τον ίδιο ζήλο, όπως όταν τις κινητοποιεί κατά των απεργών, των διαδηλωτών, των 'αναρχικών' και των λοιπών 'εσωτερικών εχθρών της πατρίδας' ;
Μήπως γιατί η συγκεκριμένη εξουσία του κεφαλαίου, θεωρεί πατρίδα της την 'ελεύθερη αγορά' και την ελεύθερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων και γι΄αυτό ταυτίζει τον πατριωτισμό της με το κέρδος, ακόμα και με το κέρδος από την καταστροφή της φύσης και της ζωής ;
Μήπως τελικά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε πιά καμιά εξουσία της οποίας ο πατριωτισμός ταυτίζεται με το κέρδος ενάντια στη φύση και στη ζωή ; Προτείνουμε να το ξανασκεφτούμε. Δεκτές απόψεις για ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Ο «ρυπαινων πληρώνει» είναι σε λάθος κατεύθυνση, νομιμοποιεί την ρύπανση, ενώ δινει την δυνατότητα στους μεγάλους ρυπαντές να συνεχίσουν να ρυπαίνουν πληρώνοντας, ενώ στο τέλος κανένας δεν θα πληρώνει, κάποια στιγμή δεν θα δημιουργεί εκφοβισμό και θα βρεθούν μέθοδοι αντιμετώπισης της καταστολής.

Ο άνθρωπος με τον τρόπο αυτό δεν θα αποκτήσει τη συνήθεια να μη ρυπαίνει.

Ο άνθρωπος δεν θα ρυπαίνει όταν διδαχθεί να μη ρυπαίνει, με ταυτόχρονη ανακάλυψη του περιβάλλοντος.
http://neoinileias.blogspot.com/