Κυριακή, Απριλίου 13

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Διεξάγονται σήμερα στην Ιταλία καθοριστικές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικρατέστερος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- νικητής φέρεται ο ηγέτης της δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναντι του ηγέτη της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι.

Οι 47 εκατ. ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σήμερα έως τις 23.00, ώρα Ελλάδας κι αύριο από τις 08.00 έως τις 16.00, ώρα Ελλάδας.

Οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μία τρίτη διακυβέρνηση από τον 71 ετών Μπερλουσκόνι, αλλά με μία ασταθή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που ίσως τον αναγκάσει ν αναζητήσει συμμαχίες με άλλα μικρότερα κόμματα. Απέναντί του ο 52χρονος πρώην δήμαρχος της Ρώμης Βελτρόνι θα επιχειρήσει να μειώσει τη διαφορά των 6 ποσοστιαίων μονάδων, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον χωρίζουν από τον αντίπαλό του.

Ο 71χρονος Μπερλουσκόνι προηγείται έως και 9 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, όμως η εκλογική αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή, αφού περίπου το 1/3 των 47,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχουν δηλώσει πως θα αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Ο Βελτρόνι, παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος της αλλαγής και έχει μάλιστα υιοθετήσει το σλόγκαν "Ναι, μπορούμε" του Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί Ιταλοί είναι απαισιόδοξοι, αφού ψηφίζουν για την 62η μεταπολεμική Κυβέρνηση της χώρας τους. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θ απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα κι οι φωτογραφικές μηχανές εντός των εκλογικών τμημάτων. Η φωτογράφιση του ψηφοδελτίου μετά την σταυροδοσία αποτελεί μία συνήθη πρακτική των ψηφοφόρων, ιδίως στις περιοχές του νότου, όπου η Μαφία έχει μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή και διαπραγματεύεται τις ψήφους των εκλογών.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls έξω από τα τμήματα αναμένονται αύριο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας (16.00, ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων θ αρχίσουν ν ανακοινώνονται από τις 20.00, ώρα Ελλάδας.

Για τα τελικά αποτελέσματα είναι πιθανόν να καθυστερήσει η έκδοσή τους έως την Τρίτη.

ΠΗΓΗ:24F, HRI

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα προγνωστικά μιλούν για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Ανώνυμος είπε...

Ο δεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη νέα Γερουσία - 164 έδρες, σε σύνολο 315 - μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Rai,