Παρασκευή, Απριλίου 11

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ»


Υπό την επιτήρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (W.AD.A) βρίσκεται εδώ και έναν περίπου χρόνο η Κύπρος, ύστερα από την έκθεση την οποία ετοίμασε o Alessandro Donati.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Ιταλικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για θέματα έρευνας και ανάπτυξης, στον οποίο ανατέθηκε να πραγματοποιήσει την έρευνα για τους «δρόμους» των αναβολικών.


Στις 107 σελίδες της λεπτομερούς έκθεσης που κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2007 η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις στη διακίνηση των αναβολικών.

Όπως αναλύει ο Ιταλός αξιωματούχος, η Κύπρος εμπλέκεται σε αρκετές σημαντικές υποθέσεις διακίνησης, καθώς παρουσιάζεται ιδιαίτερα βολική σε αυτόν τον τομέα που υποδεικνύει ότι το νησί διατηρεί μια διφορούμενη συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ουσιών ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά, γίνεται αναφορά σε μια περίεργη κλοπή εκατομμυρίων σκευασμάτων ερυθροποιητινών, αλλά και στη σύλληψη Ινδού στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Και τα δύο περιστατικά είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο τότε δεν πέρασαν τα σύνορα της Κύπρου. Το γεγονός ότι τώρα έχουν δοθεί ως μέρος επίσημης έκθεσης που ζητήθηκε και ετοιμάστηκε από την ίδια την WADA, σχετικά με την παγκόσμια διακίνηση αναβολικών βάζει την Κύπρο σε πολύ δύσκολη θέση, όπως φυσικά και την Ελλάδα, η οποία εμπλέκεται στην έκθεση σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2007. Επισημαίνεται ότι στη σελίδα 8 της έκθεσης αναφέρεται ότι οι «δρόμοι» των ναρκωτικών και των ουσιών για «ντόπινγκ» είναι παράλληλοι και πολλές φορές ελέγχονται από τις ίδιες διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, καταλήγοντας: «Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν 'δρόμοι' από την Ασία, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Ιταλό εκπρόσωπο της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, «Το 1999 στη Λευκωσία περίπου 4.650.000 φιαλίδια ερυθροποιητινών κλάπηκαν από τις αποθήκες φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Αστυνομία, η κλοπή έγινε από μια εγκληματική οργάνωση εξειδικευμένη σε αυτούς τους τομείς, και αυτός ο τεράστιος αριθμός προοριζόταν ολοκληρωτικά για τη μαύρη αγορά του αθλητισμού (διαδόθηκε ότι μεγάλες ποσότητες κατέληξαν στον ιππόδρομο).

Κανένα διεθνές σώμα δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση και απ' όσο γνωρίζουμε οι Κυπριακές Αρχές ουδέποτε διαλεύκαναν την υπόθεση». Στη συνέχεια ο Alessandro Donati αφιερώνει ολόκληρη τη σελίδα 17 για να θέσει ερωτήματα που ουσιαστικά κατευθύνουν τη W.AD.A. στο συμπέρασμα ότι αρκετή από την ποσότητα διοχετεύτηκε στην κυπριακή αγορά όπως:
1ο:
Γιατί μια τόσο μεγάλη ποσότητα αποθηκεύτηκε σε ένα τόσο μικρό νησί, που έχει συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες; Ως γνωστόν, η EPO πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες.
2ο: Πώς μια τόσο μεγάλης αξίας ποσότητα αναβολικών φυλαγόταν τόσο πρόχειρα;
3ο: Πώς το φορτηγό που τις μετέφερε πέρασε απαρατήρητο μέχρι να φτάσει στο πλοίο που τις έβγαλε εκτός χώρας;
4ο: Πόσες ώρες χρειάστηκαν να φορτωθούν στο πλοίο και αυτό να βρεθεί σε διεθνή χωρικά ύδατα;
5ο: Ειδοποίησαν οι Κυπριακές Αρχές την Ιντερπόλ για την κλοπή; Αν όχι, ειδοποίησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακόμα και για την περίπτωση που οι ποσότητες της EPO (τύπος ερυθροποιητινών) προορίζονταν για ασθενείς που πραγματικά τις είχαν ανάγκη;
6ο: Πόσες φορές καταγράφηκε παρόμοια κλοπή στη Λευκωσία; (παραθέτει παρόμοιες υποθέσεις στην Αυστραλία, ΗΠΑ και Ιταλία).

Η έκθεση Ντονάτι για τη διακίνηση

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τον ειδικό σε θέματα αντι-ντόπινγκ Αλεσάντρο Ντονάτι παρέχει πληροφορίες και στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την εκτίμηση της έκτασης που λαμβάνει η διακίνηση ουσιών ντόπινγκ σε παγκόσμια κλίμακα.
Η έρευνα είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κινήματα εναντίον του ντόπινγκ: η έλλειψη νόμων σε αρκετές χώρες, η αποτυχία επιβολής της νομοθεσίας σε άλλες, όπως και η ανεπάρκεια αξιόπιστων πληροφοριών για τη διατύπωση του προβλήματος και την ανάπτυξη λύσεων.

Στις σελίδες 47-48 η έκθεση αναφέρει τα παρακάτω: «Στο διάστημα Ιουλίου 2003-Απριλίου 2005, το διεθνές εγκληματικό δίχτυο, πουλούσε 2,5 εκατομμύρια 'δόσεις' κάθε μήνα, δηλαδή περίπου 55 εκατομμύρια για το διάστημα των 22 μηνών. Το ίδιο διάστημα η Αμερικανική Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Ναρκωτικών (DEA: Drug Elimenation Agency), κατάσχεσε έξι εκατομμύρια δολάρια και έγγραφα που αποδείκνυαν ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών συναλλαγών, εμπλέκοντας τράπεζες σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται είναι η Κόστα Ρίκα, η Σιγκαπούρη, τα Channel Ιslands, οι Δυτικές Ινδίες, η Αντίγκουα, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Πηγή: http://www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: