Τρίτη, Απριλίου 1

Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"


Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε στη Βουλή ο κ. Κ. Καραμανλής.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και συζήτησαν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ενώ πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις που είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης», τόνισε στη Βουλή ο κ. Κ. Καραμανλής.

Εάν όχι, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Στο Βουκουρέστι αύριο ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο το απόγευμα (15.20) για το Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Μέγαρο «Κοτροτσένι Πάλλας» και θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας που δίδεται για τους αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο.

Ταυτοχρόνως προβλέπεται και δείπνο εργασίας για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης σε Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί στις 2 το απόγευμα της Παρασκευής

Δηλώσεις Ρουσόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μιά επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής φωνής στο διεθνές πεδίο είναι ευπρόσδεκτη. Οι κινήσεις, όμως, στο πολιτικό και το διεθνές επίπεδο πρέπει να γίνονται στο κατάλληλο χρόνο.

Κατόπιν επόμενου ερωτήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η δήλωσή του αυτή δεν έχει καμία αιχμή και επανέλαβε πως είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση Παπανδρέου, αλλά γίνεται λίγο πριν πάμε όλοι στο Βουκουρέστι.

Σε άλλο ερώτημα για το αν εξακολουθεί να ισχύει η "κόκκινη γραμμή" μετά τη δημόσια δήλωση της υπουργού Εξωτερικών πως η ομόλογός της Κοντολίζα Ράις ζήτησε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα απο τα όσα έχει πει η υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για την αναφορά εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ, λόγω της διαφοράς με την ονομασία των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος απάντησε "κανένα σχόλιο. Εχουμε αναφέρει τις απόψεις μας δημοσίως και βεβαίως έχουμε επικοινωνήσει με τους ξένους ηγέτες".

Ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ με ξένους ηγέτες, όπως και η υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους της.

Σε άλλο ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει προσωρινή παράταση στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ούτως ή άλλως απο μόνο του το θέμα θα πάρει παράταση, εφόσον δεν βρεθεί λύση.

Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη στάση των Αμερικανών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν γίνει μια σειρά επαφές και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και χρόνια, προκειμένου να ενημερωθούν ακόμη καλύτερα για το επίμαχο θέμα. Εμείς επιμένουμε στην άποψή μας και είμαστε ελεύθεροι, όπως και όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίζουμε ελεύθερα, είπε.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα για το ότι οι συνέπειες αυτές θα μπορούσαν να αφορούν πιέσεις απο την πλευρά των Συμμάχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "έχουν γίνει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και πολλών άλλων πλευρών για το θέμα. Καθένας προσπαθεί να πείσει για τα επιχειρήματά του".

Δηλώσεις Ν. Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την αναχώρησή του το μεσημέρι από τα Σκόπια για το Βουκουρέστι, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Η αποστολή της ΠΓΔΜ που μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αριθμεί 45 μέλη.

Athens News Agency: News in Elot928 Greek

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Ειπε ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα ξεκάθαρο "όχι" σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα πρέπει να θέσει βέτο», τόνισε ο κ.Παπανδρέου και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την "πίσω πόρτα", χωρίς να έχει λυθεί το θέμα του ονόματος.



ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

Τι σημαίνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό; Που λέει;

Μήπως το Δημοκρατία τής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΚΟΠΙΑ είναι αυτό που λέει ο ΓΑΠ.

ΜΗΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;

τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.