Πέμπτη, Απριλίου 10

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ό,τι κάνουμε το λέμε και ό,τι λέμε το κάνουμε.


Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάχθηκε το πρωί στη Βουλή, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Για την υποτιθέμενη κλειστή και κρυφή πολιτική της Κυβέρνησης o πρωθυπουργος απάντησε λέγοντας ότι:

Υπήρξε πλήρης ενημέρωση για κάθε καινούργια εξέλιξη, για κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης, για κάθε πτυχή της διαπραγματευτικής μας τακτικής. Όλοι οι πολίτες ήξεραν και ξέρουν πολύ καλά τόσο τους στόχους όσο και τις γραμμές των θέσεών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τονισε:

Δώσαμε μία δύσκολη μάχη και πετύχαμε μία σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος.

Είπαμε καθαρά ότι οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν ως τελικό στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε σε αυτήν την επιδίωξη. Και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω.

Για την ΠΓΔΜ είπε:

Συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς σεβασμό στους διεθνείς κανόνες δεν γίνεται. Συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς σεβασμό στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ζητά μια χώρα τα οφέλη που εγγυώνται οι διεθνείς οργανισμοί και να απορρίπτει τις αρχές τους. Δεν μπορεί να ζητά συμμαχία με μια χώρα και ταυτόχρονα να αναπτύσσει εθνικιστικές, αλυτρωτικές λογικές εις βάρος της.

Ενώ για το Βουκουρέστι ανέφερε ότι:

Οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν πήγαμε στο Βουκουρέστι για να λύσουμε το πρόβλημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Ο χρόνος με αποκλειστική ευθύνη της FYROM δεν επαρκούσε. Και βέβαια δεν μπορούσε να είναι λύση μια κάποια δήλωση συμφωνίας που θα γινόταν την τελευταία στιγμή. Προσχηματικές κινήσεις δεν γίνονταν και δεν γίνονται δεκτές. Ενώ, υπογράμμισε και τη συμπαράσταση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συζήτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ επικράτησε κλίμα ομοψυχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: