Τετάρτη, Απριλίου 30

Eπαφές για τα Σκόπια

Νέο γύρο συναντήσεων με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άρχισε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο ειδικός διαμεσολαβητής συναντάται την Τρίτη με το Νικολά Ντιμιτρόφ και την Παρασκευή με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη. Πάντως στη γειτονική χώρα παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ο πρέσβης Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκε μόνο με τον Μπράνκο Τσερβένκφσκι, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, σε άλλες εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα και πως θα υποστηρίξει την κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν είναι ψυχολογικό ή συναισθηματικό. Είναι πρόβλημα εξόχως πολιτικό και η εκκρεμότητα της λύσης πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους όρους σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και εφαρμόσιμη που θα ισχύει έναντι όλων και θα έχει την σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα ανταποκριθεί στην ειλικρινή επιθυμία μας για συμβιβασμό παραμερίζοντας εθνικιστικές λογικές και ιδεολογήματα του παρελθόντος».

Πηγή: ΝΕΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια: