Τετάρτη, Απριλίου 2

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Αρχίζει σήμερα στο Βουκουρέστι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2004, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη μεγαλύτερη διεύρυνση της 55ετούς του ιστορίας. 7 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη συμμαχία.

Η συμμετοχή της Βουλγαρίας, των βαλτικών χωρών, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της ένταξης των χωρών αυτών στις ευρωατλαντικές δομές. Και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Η ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, είχε προκάλεσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, καθώς η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ σήμανε τον περιορισμό της ρωσικής ισχύος. Το ίδιο γίνεται και σημερα με την Ουκρανία και τη Γεωργία, αυτό όμως προκαλεί και την αντίδραση άλλων Ευρωπαίων που «σέβονται» την Ρωσία

Η νέα όμως διεύρυνση, στα δυτικά βαλκάνια, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια, ένα από αυτά και ίσως το μεγαλύτερο που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη κρίση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ είναι το βετο της Ελλάδος στην διεύρυνση εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την συμμαχία. Βλέπουμε ως τώρα τής ΗΠΑ να πιέζουν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βετο και το έχουν αντιληφθεί όλοι.

Στην παρούσα φάση και κάτω από αυτές τις συνθήκες η μοναδική λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι είναι μια ονομασία με γεωγραφική διάσταση που θα προσδιορίζει με σαφήνεια την θέση στο γεωγραφικό χώρο της χώρας αυτής, π.χ.«ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ενώ η Ελλάδα ως « αντάλλαγμα» θα μπορούσε να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Είναι γνωστό ότι η γένεση του ονόματος ενός τόπου συνδέεται με εθνικές, ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτικές, γεωμορφολογικές, κλιματολογικές και άλλες γεωγραφικές συνθήκες και γενικά με την τάση των ανθρώπων να εκφράζουν, με τη συνήθως μονολεκτική διατύπωση του ονόματος, το κυρίαρχο στοιχείο που θέλουν να θυμίζουν και μέσω του οποίου να αναγνωρίζονται.

Η ερμηνεία με την ευρύτερη έννοια, και η μελέτη του ονόματος ενός τόπου σε συνδυασμό με φαινόμενα της ανθρώπινης δραστηριότητας ή της φύσης, οδηγεί σε συμπεράσματα για την προέλευσή του και βοηθά στην τεκμηρίωση στοιχείων για την ιστορία, τον χαρακτήρα των λαών, την θρησκεία τους, το περιβάλλον τους, τον πολιτισμό τους κλπ



πηγη: foto spiegel, dw,και αλλες πηγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: