Τετάρτη, Απριλίου 2

Ιταλία :Κίνδυνος αναβολής των εκλογών


Το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών της 13ης και 14ης Απριλίου, υπαινίχθηκε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, έπειτα από μία σημερινή δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη συμμετοχή ενός μικρού πολιτικού κόμματος στην εκλογική διαδικασία.

"Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, σεβόμενοι πάντοτε τους νόμους, για ν αποφύγουμε την αναβολή των εκλογών" δήλωσε στο πρακτορείο ANSA ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ερωτηθείς από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Αμάτο είχε δηλώσει, "δεν μπορώ ν αποκλείσω το ενδεχόμενο ν αναβληθούν οι εκλογές", τονίζοντας πως αυτή η περίπτωση "δεν προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο".

Το κόμμα Χριστιανική Δημοκρατία (DC), υπό τον Τζουζέπε Πίτσα, αρχικά είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές, διότι το σύμβολό του προσομοίαζε με αυτό ενός άλλου κόμματος, που επίσης ονομάζεται Χριστιανική Δημοκρατία και του οποίου ηγείται ο ’ντζελο Σάντρι. Το DC του Πίτσα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κι έπειτα από πολλές πρωτόδικες αποφάσεις το Συμβούλιο του Κράτους, το ανώτερο διοικητικό γνωμοδοτικό όργανο της Ιταλίας, δικαίωσε το μικρό κόμμα. Εν τούτοις, ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία τους, γεγονός που οδήγησε το DC να ζητήσει την αναβολή των εκλογών, καταγγέλλοντας την "αυθαίρετη απόφαση και την έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας" από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών.

Μία αναβολή θ αποτελέσει "χάσιμο χρόνου για όλους και για τη χώρα" τόνισε και ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν βέβαιο νικητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: