Παρασκευή, Απριλίου 25

Σαρκοζί: "Εχω κάνει λάθη"

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε "ότι χωρίς αμφιβολία έχει κάνει λάθη" κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του, πρόσθεσε όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν αναγκαίες για να μεταμορφώσει τη Γαλλία.

Ερωτηθείς για την πτώση της δημοτικότητας του στις δημοσκοπήσεις ο Σαρκοζί δήλωσε: "χωρίς αμφιβολία δεν εξήγησα αρκετά, χωρίς αμφιβολία εγώ ο ίδιος έκανα λάθη".

Όταν οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι οι Γάλλοι "βρίσκονται σε σύγχυση", παραδέχτηκε ότι έχει ένα μέρος της ευθύνης. Ζήτησε όμως να κριθεί στο τέλος της πενταετίας, διαβεβαιώνοντας ότι εξελέγη για να υλοποιήσει "τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα".

"Έχουμε ένα δύσκολο διεθνές πλαίσιο, ένα ακόμη λόγο για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις", συνέχισε ο Σαρκοζί.

Η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου, που ήταν και ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς της θητείας του, με τη συμμετοχή πέντε δημοσιογράφων, είχε 90 λεπτά και μεταδόθηκε απ' ευθείας από το μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης»

"Ήμουν ανέκαθεν αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας" επειδή "η Τουρκία δεν βρίσκεται στην Ευρώπη", τόνισε ο Σαρκοζί. "Εάν τεθεί το θέμα όσο εγώ είμαι πρόεδρος, θα κάνω δημοψήφισμα", πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ της οργάνωσης δημοψηφίσματος για κάθε μελλοντική ένταξη χώρας στην ΕΕ, όπως επιτάσσει το σύνταγμα της Γαλλίας. "Θα ήταν λάθος να κάνουμε το δημοψήφισμα αυτόματο. Εάν αύριοι οι Ελβετοί θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη δεν θα αμφισβητήσουμε ότι είναι Ευρωπαίοι για να οργανώσουμε δημοψήφισμα", διευκρίνισε.

"Σοκαρίστηκα απ΄όσα συνέβησαν στο Θιβέτ"

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι "σοκαρίστηκε" απ' όσα συνέβησαν στο Θιβέτ και ότι το δήλωσε στον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τον προσεχή Αύγουστο στο Πεκίνο. Διευκρίνισε δε ότι "θα κάνει τα πάντα" ώστε οι χώρες της Ευωπαϊκής Ένωσης (την προεδρία της οποίας θα έχει τοτε η Γαλλία) να λάβουν μια "κοινή θέση" στο θέμα αυτό και κάλεσε την Κίνα να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στην επαρχία, αλλά τόνισε επίσης ότι το Θιβέτ πρέπει να παραμείνει τμήμα της Κίνας.

"Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που συνέβη στο Θιβέτ. Σοκαρίστηκα από αυτό που έγινε και το είπα στον Κινέζο πρόεδρο", είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιζητά τον αποκλεισμό της Κίνας η οποία "βοηθά τον κόσμο στην κρίση του Νταρφούρ και προσπαθεί να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

Πηγή: hri, Figaro.


Δεν υπάρχουν σχόλια: