Τετάρτη, Απριλίου 9

Αποκαρδιωτικά είναι τα ποσοστά των εκτρώσεων


Ο κυριότερος λόγος που οδηγεί στη διακοπή της κύησης είναι το χαμηλό κοινωνικο - οικονομικό επίπεδο


Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τις εκτρώσεις στη χώρα μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στις γυναίκες της Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο διάστημα 1985-2007 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 εκτρώσεις από 40.000 γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 2,56 πιθανούς τοκετούς ανά άτομο.

Πρώτη σε ποσοστά διακοπής κύησης έρχεται η ομάδα της μέσης εκπαίδευσης, με 40,5%, ενώ οι γυναίκες στοιχειώδους εκπαίδευσης έρχονται δεύτερες (39,9%). Την τριάδα συμπληρώνουν οι γυναίκες ανώτατης εκπαίδευσης, με ποσοστό 19,6%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο «Οικογενειακού Προγραμματισμού», το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των εκτρώσεων μόνο για τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2005 ήταν 69.690. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 25,4 έτη. Το 94% της τεχνητής διακοπής κύησης πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικές κλινικές, έναντι 6% που έγινε σε δημόσια νοσοκομεία.

Πέραν της μείωσης του πληθυσμού, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οι εκτρώσεις στη χώρα μας -που είναι και πολλαπλάσιες των τοκετών- επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές στη μετέπειτα γονιμότητα των γυναικών. Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν στη διακοπή της κύησης είναι το χαμηλό κοινωνικο - οικονομικό επίπεδο και το γεγονός ότι η κοινωνία μας αποδέχεται δύσκολα παιδί από άγαμη μητέρα.

Ωστόσο -και αυτό είναι το κάπως ενθαρρυντικό- τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ελάττωση του αριθμού των εκτρώσεων, γεγονός που σχετίζεται με την ευρύτερη εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων αγωγής υγείας και τη διάδοση της επείγουσας αντισύλληψης.

http://adioristos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: