Τρίτη, Απριλίου 8

Άρχισε χθες η δίκη της Telekom στη Φρανκφούρτη


Άρχισε χθες η δίκη της Telekom. Περισσότεροι από 16 χιλ. μέτοχοι ζητούν αποζημίωση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι εξαπατήθηκαν από φυλλάδιο της Telekom που εμφάνιζε την αγορά μετοχών του ομίλου ως σίγουρη τοποθέτηση.

Ειναι η μεγαλύτερη δίκη στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας, όπου 16.000 μέτοχοι προσφεύγουν κατά της Deutsche Telekom, κατά την πρώτη εφαρμογή ενός νέου νόμου ο οποίος εισάγει τις "ομαδικές προσφυγές", όπως γίνεται στις ΗΠΑ.

Οι 16.000 μέτοχοι εκπροσωπούνται από περισσότερους από 800 δικηγόρους και οι προσφυγές εξετάσθηκαν επί επτά χρόνια.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και των δημοσιογράφων των μέσων ενημέρωσης που συνωστίζονταν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο που έχει επιτάξει το εφετείο της Φρανκφούρτης.

Από την πλευρά των μηνυτών, λίγοι εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο, ίσως εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώνονται στην περιοχή και καθυστέρησαν μάλιστα και τον δικαστή.

Η Deutsche Telekom κατηγορείται για κακή εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της πριν εισαγάγει στο Χρηματιστήριο ένα μέρος του κεφαλαίου της, το 1999.

Το Φεβρουάριο 2001, ο όμιλος υποχρεώθηκε να υποτιμήσει πολύ την αξία της ακίνητης περιουσίας του στους λογαριασμούς του, προκαλώντας μια βίαιη πτώση της τιμής της μετοχής του και απώλειες εκατομμυρίων στους μετόχους. Χάρη στο νέο νόμο, ένας εξ αυτών, στην προκειμένη περίπτωση ένας συνταξιούχος από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, εκπροσωπεί όλους τους άλλους στη διαδικασία.

Ο νόμος ψηφίσθηκε ειδικά το 2005 για τις ανάγκες αυτής της υπόθεσης που, με το μέγεθός της, απειλούσε με κατάρρευση τα γερμανικά δικαστήρια. Όλοι οι μηνυτές κατήγγελλαν ότι οι οικονομίες τους εξανεμίσθηκαν.

Συνολικά οι μέτοχοι που πιστεύουν ότι εξαπατήθηκαν ζητούν από τον όμιλο 80 εκατομμύρια ευρώ, ένα γελοίο ποσό σε σχέση με τον ετήσιο τζίρο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ της Deutsche Telekom. Αλλά για πολλούς από τους ενδιαφερόμενους, αυτό που εξαφανίσθηκε ήταν η προοπτική τους για μια πιο άνετη συνταξιοδότηση. Μετά την κατάρρευση της τιμής της μετοχής στις αρχές του 2001, ο τίτλος, θύμα της φούσκας των νέων τεχνολογιών, δεν ανέκαμψε ποτέ.

Χθες Δευτέρα η μετοχή της Deutsche Telekom τιμούνταν 11,30 ευρώ στις 13.10 ώρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, δηλαδή έξι φορές λιγότερο από την τιμή στην οποία εισήχθη τον Ιούνιο 2000.

Η Deutsche Telekom επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια ότι δεν φταίει σε τίποτε. "Διατηρούμε τη θέση μας, οι προσφυγές των μετόχων είναι αδικαιολόγητες", δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος του ομίλου Μπερντ-Βίλελμ Σμιτς.

Σύμφωνα πάντως με σημερινά δημοσιεύματα πολλών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο όμιλος φέρεται να έχει αλλάξει υπερασπιστική στρατηγική και ετοιμάζεται να επικαλεστεί το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη και το οποίο έκανε να μην έχει σημασία η πραγματική αξία των πραγμάτων. Πρόκειται για ένα "κυνικό" επιχείρημα, σύμφωνα με τον Γκέρχαρτ Μπάουμ, έναν από τους δικηγόρους των μηνυτών. "Αν είχαν πει τότε στους ανθρώπους πως έπαιζαν με τα χρήματά τους, δεν θα είχαν αγοράσει, τόσο απλό είναι", δήλωσε προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

πηγη:hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: