Πέμπτη, Απριλίου 3

Το κείμενο των συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ


Το κείμενο των συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ

H πρόσκληση ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συναρτάται με την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της. Αυτό αναφέρει σε γενικές γραμμές η σχετική με την ΠΓΔΜ παράγραφος του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, αισθήματα ικανοποίησης στην ελληνική διπλωματία.

Αναλυτικότερα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των νατοϊκών αποστολών, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάσθηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δεν συνέβη.

Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Για να καταλήξει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση αυτή, απαιτήθηκαν σκληρές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες όπως φάνηκε από τις σημερινές και χθεσινές τοποθετήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος είχε - τα τελευταία εικοσιτετράωρα - καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εμφανίσθηκε σχετικώς διαλλακτικός, λέγοντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο ότι ναι μεν, δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος άλλωστε από χθες είχε διατυπώσει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. οι οποίοι ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ μάλλον επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών με σαφέστατη φιλοατλαντική άποψη, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για το ζήτημα:

NATO Allies agreed that an invitation to the former Yugoslav Republic of Macedonia will be extended as soon as a mutually acceptable solution to the name issue has been reached. They encouraged the negotiations to be resumed without delay and expect them to be concluded as soon as possible.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν οτι η πρόσκληση προς την πρωην Π.Γ.Δ.Μ. θα αναβληθεί για το μέλλον και μόλις υπάρξει αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ Θα ενθαρρύνει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, χωρίς καθυστέρηση, προσδοκούμε να συναφθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό


πηγη: AΠΕ,nato

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ολοκληρο το κειμενο, εδω
http://taxalia.blogspot.com/2008/04/bucharest-summit-declaration.html

ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
Ν.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Οι σκοπιανοί είναι θύματα μεγάλης πλύσης εγκεφάλου! Υποστηρίζουνε ότι το 1949 διαπράχθηκε εναντίον τους "Γενοκτονία"!!!

'Oταν όμως τους ρωτάς πόσα θύματα υπήρχαν, τότε λένε ότι δεν χύθηκε μεν αίμα, άλλα είναι μια ηθική "Γενοκτονία" επειδή εκδιωχθήκαν.

Είναι η μοναδίκη αναίμακτη "Γενοκτονία" στην ιστορία της ανθρωπότητας!!!!!