Δευτέρα, Απριλίου 7

Μέτρα κατά του ντόπινγκ


Ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποιείται από το πρωϊ στην ΓΓΑ υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, εκπροσώπων της ΕΟΕ και αθλητικων ομοσπονδιών.

«Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε:

«Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών με το πλημμέλλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων».

Από την πλευρά του, ο κ Ιωαννίδης, επεσήμανε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο.

Περιμένουμε από την ομοσπονδία άρσης βαρών να μας δώσει εξηγήσεις για την εισαγωγή των σκευασμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητιατρική στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Εχουμε ανάγκη την επιστήμη, για να βοηθήσει τους αθλητές. θα βάλουμε την επιστήμη στον αθλητισμό. Πρέπει να συσταθεί σχολή εκπαίδευσης προπονητών και αθλητών. Σύμφωνα ποινικό κώδικα η διακίνηση σκευασμάτων είναι πλημμέλημα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που είναι αρκετών δεκαετιών.

Η χωρα μας δεν είναι η μοναδική που ταλανίζεται από αυτήν την μάστιγα.

Τα σκάνδαλα σε πολλές χώρες είναι τεράστια. Μεγαλύτερα απ΄ αυτά που ζει σήμερα η χώρα μας.

Επί 25 χρόνια οι φίλοι μας, οι ΗΠΑ, συγκάλυπταν θετικά δείγματα αθλητών.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει αθλητισμό με πήλινα πόδια. Δεν υπάρχει φορέας να απευθυνθεί κάποιος και να πάρει πληροφορίες για το τι περιέχει ένα σκεύασμα.

Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση εντατικοποίησης αθλητικών προγραμμάτων, να υπάρξει ένα δίκτυο έρευνας για τον αθλητισμό με έδρες τα ΤΕΦΑΑ. Ο ΕΟΦ μαζί με τις τελωνειακές και δικαστικές αρχές να βάλουν φραγμό στα σκευάσματα που διακινούνται. Κάποια στιγμή πρέπει να πάει κάποιος φυλκακή. Ο αθλητής είναι ο αντίστοιχος χρήστης στο θέμα των ναρκωτικών.

Οι Ελληνες αθλητές είναι πρώτοι διεθνώς σε έλέγχους ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά, η Φανή Χαλκιά έχει περάσει 12 ελέγχους από την WADA και ο Περικλής Ικαωβάκης επτά».

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις όλων των συναρμόδιων φορέων.

Λάθος σκεύασμα, λέει η κινέζικη εταιρεία

Μια νέα εξέλιξη, που ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση, σημειώθηκε στο θέμα. Πιό συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία που παρασκευάζει το «ένοχο» σκεύασμα, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι εντός των ημερών θα αποστείλει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε αυτεπαγγέλτως για την υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Πούλιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: