Δευτέρα, Απριλίου 7

Ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο της αρσης Βαρών


Ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον χώρο τής αρσης Βαρών, που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις έπειτα από τον έλεγχο της WADΑ και τους 11 Έλληνες αθλητές της Εθνικής Ομάδας που βρέθηκαν θετικοί, στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στην Εξεταστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την Ομοσπονδία της αρσης Βαρών, προσήλθαν σήμερα αθλητές για να δώσουν εξηγήσεις.

Τις επόμενες μέρες θα κληθεί και ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί σημερα Δευτέρα με θέμα τον έλεγχο ντόπινγκ στην εθνική μας ομάδα αρσης Βαρών.

"Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν είναι δυνατόν να διασύρεται η Ελλάδα με ανεύθυνες συμπεριφορές", τονίζει ο κ. Λιάπης σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, προσθέτοντας ότι μετά την αυριανή σύσκεψη θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που και το 2ο δείγμα των αθλητών μας βρεθεί θετικό, η εθνική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που αρχίζει σε λίγες ημέρες. Την ίδια ώρα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει την ανησυχία του για τα κρούσματα ντόπινγκ και ζητά να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, για να μην αμαυρωθούν οι μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος.

Συμπληρώματα διατροφής

Τρεις στους δέκα αθλητές κάνουν συστηματικά χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Από αυτούς οι μισοί δεν γνωρίζουν καν το όνομα του σκευάσματος και τις παρενέργειές του.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2008 από καθηγητές του ΤΕΦΦΑ Αθηνών σε δείγμα 716 αθλητών σε όλη τη χώρα προκύπτει:

Το 46% προτιμούν σκευάσματα που περιέχουν πρωτεϊνες και αμινοξέα , 35,6% υδατάνθρακες, 29,7% ηλεκτρολύτες -34,3% τα παίρνουν ύστερα από σύσταση του προπονητή τους, 23,4% συμβουλεύονται τον γιατρό τους, 15,5% τους συναθλητές τους, 14,6% τον διαιτολόγο τους και το 12,1 τα επιλέγουν μόνοι τους.

Ωστόσο η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να κρύβει κινδύνους όταν τα συστατικά του προϊόντος δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που αναγράφονται στο εξωτερικό της συσκευασίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι μόνο με σκληρή προπόνηση μπορεί ένας αθλητής να διακριθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του με αμφίβολης ποιότητας σκευάσματα που του προτείνουν.


πηγη:hri

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πανανθρώπινη αξία του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί από άκρο σε άκρο του πλανήτη. Δισεκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά του με διαφορετικό τρόπο ζωής και θρησκεία, από κάθε κοινωνική ή οικονομική τάξη ασχολούνται καθημερινά με τον αθλητισμό. Το τρίπτυχο “πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά” είναι καθημερινά επίκαιρο και καθοδηγεί τη ζωή μας.
Με τα χρόνια όμως η εικόνα αυτή έχει αρχίσει και θολώνει. Η υπερβολική εμπορευματοποίηση, τα μεγάλα συμφέροντα, οι υπερεθνικοί εκβιασμοί, η μάστιγα του ντόπινγκ, τα φαινόμενα χουλιγκανισμού και Bίας που παρακολουθούμε συχνά να συμβαίνουν στους αθλητικούς χώρους άρχισαν να δημιουργούν αμφιβολίες και να αφήνουν σκιές.

Σήμερα με την αρχή της νέας χιλιετίας βλέπουμε ότι οι νέοι δεν συμμετέχουν στο βαθμό που πρέπει σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, επειδή κύρια δεν έχουν το χρόνο, αλλά και την απαραίτητη αθλητική κουλτούρα.
Έτσι φτάσαμε να βλέπουμε τα παιδιά να είναι παχύσαρκα, που είναι αρκετά σοβαρό επειδή θα επιβαρύνει ως ένα βαθμό τη μετέπειτα κοινωνική τους ζωή, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις επιδεικνύουν κοινωνικά μη αποδεκτές συμπεριφορές. Κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, συμπεριφέρνονται βίαια, βωμολοχούν, κ.α.

Σήμερα οι νέοι πρέπει να πεισθούν ώστε να μπορέσουν να εισάγουν στη συμπεριφορά τους αρχές και αξίες, να αποκτήσουν επιθυμητά κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως αυτοπειθαρχία, επιμονή, υπομονή θάρρος, μέτρο, αλλά και να απομακρυνθούν από αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για ένα μέλλον που δεν θα νοσταλγούμε τον αθλητισμό, τη φυσική αγωγή και τις αξιες τους.