Τρίτη, Απριλίου 29

Ενεργειακή συμφωνία

Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφεται σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα και η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

Η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:

1ον, την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας

2ον, την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και

3ον, την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.

Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016 ενώ εκκρεμεί ανανέωση της μέχρι το 2040. Παράλληλα έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Φυσικού αερίου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει αύριο συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η 6η συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες τα τελευταία 4 χρόνια. Ο κ. Καραμανλής θα έχει επίσης συνάντηση με τον διάδοχο του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία, τον κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην οποία θα συμμετάσχουν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά κολλητιλίκια με τη Ρωσία τώρα τελευταία... Αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ!

http://hellas-fos.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Η ελλαδα είναι συμαχος των ΗΠΑ