Πέμπτη, Νοεμβρίου 18

Επιτακτική ανάγκη η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Σε κίνδυνο θέτουν τα ελληνικά αποθέματα νερού οι, έως τώρα, διαχειριστικές πρακτικές των υδάτων, διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, την ίδια στιγμή που περιβαλλοντικές έρευνες, στηριγμένες στα σημεία των καιρών, δεν δίνουν περιθώρια για ολιγωρία. «Απαιτείται άμεση δράση», λένε, «για να σώσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη».
Τα στατιστικά στοιχεία, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με το τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης «Nature», μιλούν από μόνα τους: 4,8 δισεκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σε περιοχές με σοβαρό κίνδυνο, όσον αφορά την ασφάλεια του νερού. Επιπλέον, 30 από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς της γης κινδυνεύουν, εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων, ενώ 65% των ποταμών της γης απειλούνται, από μέτρια έως σοβαρά, με απώλεια βιοποικιλότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι 90% των υγροτόπων και των πεδιάδων κατάκλισης στην Ευρώπη, έχουν ήδη απαλειφθεί.
Οι ειδικοί, κρούουν -εδώ και χρόνια- τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι μία περιβαλλοντική κρίση, θα είναι πολύ πιο δύσκολα αναστρέψιμη και με πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες, από την οικονομική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: