Τετάρτη, Απριλίου 9

ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί επικίνδυνα ο ενεργός πληθυσμός

Την πέμπτη θέση στη λίστα με τις δέκα πιο γηρασμένες χώρες του κόσμου καταλαμβάνει η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τείνει να αποδεικτή σοβαρή απειλή με επικίνδυνες συνέπειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το τμήμα πληθυσμού του ΟΗΕ το 23,4% του ελληνικού πληθυσμού αποτελείται από άτομα άνω των 60 ετών. Ενώ όπως δείχνουν οι εκθέσεις διεθνών στατιστικών οργανισμών ως το 2050 ο αριθμός των εξηντάρηδων θα αγγίζει στα 4.100.100 άτομα επί συνόλου πληθυσμού 10.778.997 ατόμων.

Σε διεθνές επίπεδο τα άτομα άνω των 60 ετών ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια ενώ υπολογίζεται ότι ως το 2025 ο αριθμός θα έχει διπλασιαστεί.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν όλη η Ευρώπη αφού σταδιακά μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι. Ωστόσο οι συνέπειες του προβλήματος είναι εμφανέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.

Η υπογεννητικότητα είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές στη σύνθεση της παραδοσιακής οικογένειας επισημαίνουν οι επιστήμονες, αλλά και με τις αλλαγές που γίνονται στις σύγχρονες κοινωνίες σε επίπεδο σχέσεων και κουλτούρας.

Το συμπέρασμα ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί υπογεννητικότητας θα μειωθεί επικίνδυνα ο ενεργός πληθυσμός και η Ελλάδα θα είναι στα μέσα του αιώνα ένα απέραντο γηροκομείο προβληματίζει ολοένα και περισσότερο. Τα ημίμετρα δεν είναι λύση, επισημαίνουν οι ειδικοί, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να μη βρεθεί η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To 2025 θα είμαστε 7 εκατομμύρια το 2050 5 το 2100 ίσος κανείς το δημογραφικό είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελλάδος αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα
Φαντασθείτε το 2025 15 εκατομμύρια 2050 20 εκατομμύρια 2100 30 εκατομμύρια
Ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το ασφαλιστικό
Και να υπάρχομε σαν χώρα στο μέλλων