Σάββατο, Απριλίου 19

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Περίπου στο 1.200.000.000ευρω είναι οι ετήσιες δαπάνες για φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σε περίπου 6.200.000.000 ευρώ ανέρχονται σε ετήσια βάση οι δαπάνες των ασφαλισμένων για φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ

Ακούγεται συχνά η «Απώλεια του Ειδικού Συνταγολογίου»

Τα τμήματα Φαρμάκων και Φαρμακείων των νομαρχιών τής χώρας κατά καιρούς εκδίδουν ανακοινώσεις όπου αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε απώλεια του Ειδικού Συνταγολογίου του Ν.1729/87, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται επιστροφή των συνταγών με αιτιολογία την έλλειψη υπογραφής εκτέλεσης από το εκάστοτε φαρμακείο και την εκτέλεση πάνω από πέντε ημέρες.

Γνωστό είναι επίσης και το θέμα με την παράνομη χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων και ορθοπεδικών ειδών την περίοδο 1999 – 2003 στην Πάτρα, φαινόμενο που κατά πολλούς εξακολουθεί να υπάρχει ανά την Ελλάδα ακόμη και σήμερα.

Έχει παρατηρηθεί ακόμη κατά καιρούς το φαινόμενο από πολλούς της αλόγιστης και υπερβολικής συνταγογραφησης, φαινόμενο που κατά πολλούς διωγκονει τα δημόσια έξοδα στην υγειά και πρέπει να ελέγχει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ αρκετοί καταγελούν ότι πολλά φαρμακεία έρχονται σε συμφωνίες «κόβοντας» ένα μικρό ποσοστό 3-4 % από το κέρδος του 33% που εργάζονται.

Άλλες φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κυκλοφορούν πλαστές παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων.

Τέλος, πολλά άτομα με ένα βιβλιάριο κάποιου ταμείου και κυρίως κρατικού ασφαλιστικού φορέα , "ψωνίζουν" τα πάντα , από ειδικά σκευάσματα αδυνατίσματος , βιταμίνες η τονωτικά σκευάσματα , και αρκετά συχνά καλλυντικά και άλλα είδη περιποιήσεως του προσώπου η του σώματος. Στα φαρμακεία δε, θα βρεις τα πάντα όλα οσα σχετίζονται με τα ειδικά φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί για την όποια ασθένεια , άλλα και πολλά πάρα πολλά άλλα τα οποία ανήκουν στις εναλλακτικές θεραπείες.

Που όμως είναι η αλήθεια;



Δεν υπάρχουν σχόλια: