Παρασκευή, Μαΐου 30

Mέτρα κατά της ακρίβειας

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εμείς τις δικές μας τις έχουμε αναλάβει. Δεν παίζουμε με τα λόγια, το τελεσίγραφο το ορίζει η κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοινώθηκαν ακόμα επτά μέτρα από τη δέσμη των συνολικά 41 μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας, κάνοντας επίκκληση στην κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους περίπου 40 βιομηχανιών με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί, να του γνωστοποιήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ποια προϊόντα μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

Τα επτά μέτρα

-Καθιέρωση δίγραμμης επιταγής: Κατατίθεται σχετική τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι για εμπορική συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για οπωροκηπευτικά και κρέατα, στο τιμολόγιο θα υπάρχει αναγραφή του σχετικού αριθμού της επιταγής, στην οποία αφορά η συναλλαγή. Για το θέμα θα γίνει τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στόχος είναι ο έλεγχος για πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και η συνακόλουθη αύξηση κόστους και τιμών.

- Οποιαδήποτε έκπτωση θα αναγράφεται επί του τιμολογίου: Για το θέμα αυτό εκδόθηκε από τον υφυπουργό κ. Βλάχο - κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομίας - Αγορανομική διαταξη 7/2008 με την οποία θεσμοθετείται το μέτρο. Σκοπός του μέτρου είναι η διαφάνεια του συστήματος.

- Προωθούνται σχετικές εγκύκλιοι για τον έλεγχο των προϊόντων που πηγαίνουν για ζωοτροφές (έλεγχος φθορών αγροτικών προϊόντων): Θα συσταθούν μικτά κλιμάκια, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους διασταύρωσης και θα καταγραφούν εγκαίρως, με τη βοήθεια του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (πριν τη μετακίνησή τους), την ποσότητα των προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή. Εφεξής τα αγροτικά προϊόντα, ανεξαρτήτως τιμής, που προορίζονται για ζωοτροφή, θα δηλώνονται, πριν τη μετακίνησή τους, στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

- Για τα προϊόντα εν ανεπάρκεια, μετά από συνεργασία στελεχών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμήθηκε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Γενική Γραμματεία θα ενημερώνει επισήμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για φαινόμενα ανεπάρκειας, θα διαπιστώνεται μέσω του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων εάν η ζήτηση είναι τεχνητή ή πραγματική και θα αποστέλλεται εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες για διευκόλυνση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

- Το υπουργείο Οικονομίας, για να αποκλείονται περιπτώσεις ελληνοποιήσεων, με οδηγίες στις τελωνειακές αρχές, καθιερώνει την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ώστε να φαίνεται η χώρα προέλευσης και η κοστολόγησή τους.

- Υποχρεωτικά θα επικολλάται σε κάθε συσκευασμένο προϊόν ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεται η τιμή πώλησής του. Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και στάλθηκε ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους.

- Θα αναγράφεται με εμφανή και ευκρινή τρόπο η τιμή μονάδας μέτρησης σε υποσυσκευασμένα προϊόντα (κιλό λίτρο) και όπου απαιτείται. Η σχετική εγκύκλιος έχει υπογραφεί ήδη από τον υφυπουργό κ. Βλάχο και με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι προστατεύεται ο καταναλωτής από το κόλπο της συσκευασίας.

Πηγή: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: