Παρασκευή, Μαΐου 30

Συνάντηση για το Κόσσοβο

O Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα θα έχει σήμερα συνάντηση στη Στοκχόλμη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, η συζήτηση θα αφορά και την « αναδιάρθρωση» της αποστολής της ΕΕ στο Κόσσοβο.

Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος της εξουσιας στην τοπικη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου στις 15 Ιουνίου ημέρα που έχει καθοριστεί να τεθεί σε ισχύ το νέο σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από τη Σερβία και τη Ρωσία προς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ως εκ τούτου, στη νέα παρουσία της ΕΕ, η αποστολή του ΟΗΕ φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί με το ισχύον καθεστώς.

Η εγγύηση της ασφάλειας θα εξακολουθήσει να είναι του ΝΑΤΟ, ωστόσο η επίβλεψη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης είναι τομείς που θα περιέλθουν στην Ευρωπαϊκή EULEX.

Έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια έχουν γίνει έπειτα από πολλά ταραγμένα χρόνια μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές του κόσμου, παρά τη συνέχιση του λαθρεμπορίου και της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς, αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πηγή: ape, news


Δεν υπάρχουν σχόλια: