Τρίτη, Μαΐου 20

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Την παραίτηση του υπέβαλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ευάγγελος Λάζος. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή και χρέη προέδρου θα εκτελεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντώνης Ζαμπέλας.

Η παραίτηση Λάζου έρχεται μετά τον πολυήμερο σάλο από τις παρτίδες επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, λαδιού, που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά αλλά και μετά την αποκάλυψη της εισαγωγής και νέας παρτίδας ακατάλληλου ηλιέλαιου, ουκρανικής προέλευσης (πρόκειται για 2.970 τόνους που εισήχθησαν από την εταιρεία Soya Hellas) το οποίο έφτασε στις 17 Μαρτίου στο λιμάνι της Χαλκίδας, εντοπίστηκε και αποσύρθηκε από τον ΕΦΕΤ.

Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων και την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, η επιμόλυνση που έχει διαπιστωθεί δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8


3 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σταλαγματιά είπε...

Όταν η είδηση αυτή έγινε γνωστή ειλικρινά έπαθα σοκ,
Γιατί διαπίστωση για μια ακόμα φορά πως κάποιοι τα θυσιάζουν
Όλα στον βωμό του χρήματος.

Η παραίτηση ήταν αναμενομένη , πάντα έτσι δεν γίνεται;
Δεν προλαμβάνουν μόνο δείχνουν εκ των υστέρων την υποτιθεμένη
ευαισθησία τους .

Unknown είπε...

Ωραίες εξελίξεις παρακολουθούμε... Αντί να μιλάμε για την ενίσχυση του ρόλου του ΕΦΕΤ ως ανεξάρτητο, δυνατό και μοναδικό φορέα στο χώρο των τροφίμων, τον μετατρέπουμε σε εξιλαστήριο θύμα!!
Από την πείρα μου στο χώρο των τροφίμων, εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια στη βιομηχανία και περίπου 15 στην διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), είχα δει κάτι να αλλάζει στο χώρο, με την δημιουργία και τη λειτουργία του ΕΦΕΤ.
Για πρώτη φορά είδα ότι πάει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονος, ευέλικτος και ενημερωμένος φορέας και υπέθεσα ότι εδώ είμαστε επιτέλους, κάτι πάει να γίνει...
Δυστυχώς όμως η μιζέρια και οι συντεχνιακές πρακτικές λειτούργησαν άμεσα.
Αυτές που όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν τρικλοποδιές και υπονόμευαν τον φορέα που θα τους στερούσε τα προνόμια που απολάμβαναν επί σειρά ετών και που τότε στερούσαν από τη χώρα μας το ουσιαστικό έργο και την αποτελεσματικότητα.
Αντί να δυναμώσει λοιπόν τον ΕΦΕΤ θεσμικά και να τον επανδρωθεί ως όφειλε, τον αποψιλώνουν.
Θα υπαχθεί λένε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Εκεί όπου θα θαφτεί κάτω από την ταφόπλακα που ήδη έχει ετοιμαστεί από συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, που τρίβει τα χέρια του για την μεγάλη επιστροφή..
Και έτσι θα έχουμε μια πολυδιασπασμένη κατάσταση όπου θα συγκρούονται οι διάφοροι μεταξύ τους:
Οι Νομαρχίες των Κτηνιάτρων, το Γενικό Χημείο του Κράτους των Χημικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των Γεωπόνων.
Δε λέω, όλοι τους είναι άξιοι, όμως ο κλάδος έχει ανάγκη από τη συντονισμένη παρουσία και συνεργασία όλων. Αυτό που έκανε ο ΕΦΕΤ. Και φυσικά από την παρουσία των Τεχνολόγων Τροφίμων, που όλοι εξυμνούν για τις ικανότητες και την προσφορά τους, αλλά που δεν χωράνε στα συγκεκριμένα "μαγαζάκια".

Πριν 2 χρόνια περίπου ελεγχόμενος από τον ΕΦΕΤ ήρθα αντιμέτωπος με τους ελεγκτές του. Κατάλαβα τότε ότι είχα να κάνω με γνώστες και ανθρώπους που δούλευαν πάνω σε άλλα πρότυπα, διαφορετικά με τα δημοσιουπαλληλίστικα που ήξερα. Δεν μπόρεσα ούτε να τους μπερδέψω, ούτε να τους δελεάσω... και έφαγα μια ωραιότατη ποινή που μου άξιζε και ένιωσα ότι την έφαγα και δικαίως. Και ήταν η αφορμή για αλλαγή πλέον της πολιτικής της επιχείρησης. Δε μας έπαιρνε πια.
Κάπως έτσι κάποιοι άλλοι πιο δυνατοί ήθελαν να σκοτώσουν τον γίγαντα. Και ήταν υπομονετικοί και επίμονοι.
Και φαίνεται ότι σιγά σιγά τα καταφέρνουν μια χαρά.
"Διαίρει και βασίλευε".
Και όλα αυτά με ένα μεγάλο "ηθικό" θύμα: Τον Βαγγέλη τον Λάζο. Τον αδιάφθορο ικανό και εργατικό επιστήμονα που κατά την κρίση μου έπραξε τα σωστά και ταχύτατα. Με το λιγοστό προσωπικό και τις τεράστιες ελλείψεις.
Έτσι βγαίνουν όλοι οι άλλοι καθαροί και γίνεται και ο απαραίτητος ντόρος αποπροσανατολισμού από άλλα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας...
Και το χειρότερο? Αναγκάζουν και τον διάδοχο να κάνει σπασμωδικές και λανθασμένες κινήσεις. Αποσύρονται λέει όλα τα ηλιέλαια από την αγορά!!
Ομοίως έπρεπε να αποσυρθούν και όλα τα παράγωγά τους (τσιπς, σαλάτες, κονσέρβες κ.ά.)... και σε ανάλογες παλαιότερες περιπτώσεις θα έπρεπε και όλα τα γιαούρτια μαζί με το γάλα που παρασκευάστηκαν και ακόμη καλύτερα και τις αγελάδες που το παρήγαγαν!! Έλεος!!! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά?
Εις αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, γιατί τα χειρότερα- κατά την γνώμη μου - ακολουθούν.
Μανόλης Φιλίππου
Γ.Γ. ΠΕΤΕΤ