Παρασκευή, Μαΐου 2

Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία

H ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα έχει καταφέρει να ανακτήσει μερικές από τις επιχειρησιακές ικανότητες που διέθετε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, σε απομακρυσμένη περιοχή του Πακιστάν.

Η έκθεση δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα και αναφέρει ότι η αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται την αστάθεια που επικρατεί στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν, καθώς και την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2007.

Το Στέητ Ντηπαρτμεντ αναφέρει επίσης ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να αποκτησει πυρηνικά όπλα για να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατόν καταστροφές «σε όποιον της αντιστέκεται».
Η έκθεση επισημαίνει ότι η αλ Κάιντα και θυγατρικά τρομοκρατικά δίκτυα απετέλεσαν την μεγαλυτερη τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το 2007. Στο Αφγανισταν, οι Ταλιμπαν απετέλεσαν απειλή μαζί με άλλες ανταρτικές οργανωσεις, μερικές από τις οποίες είχαν δεσμούς με τη αλ Κάιντα και υποστηρικτές τους στο εξωτερικό.

22 χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις διεθνώς το 2007, το 60% των θανατων σημειωθηκε στο Ιράκ. Η εκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τη τρομοκρατία παρέμειναν οι ίδιες και το 2007 συγκεκριμένα προκειται για την Κουβα , το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα , το Σουδάν και τη Συρία.

Η εκθεση χαρακτηρίζει το Ιράν «τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της τρομοκρατίας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελει «στοιχείο κρισιμής σημασίας» για την εθνική στρατηγική της Τεχεράνης η δυνατότητα της να μπορεί να διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό.

Για την Ευρώπη, η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την διεθνή τρομοκρατία αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να βελτιώνουν τις ικανότητες τους να αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει η έκθεση, αλλά επισημαίνει ότι οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και τα δίκτυα υποστήριξης της τρομοκρατίας παραμένουν πηγή ανησυχίας.
Η έκθεση αναφέρεται στην αποτελεσματική συνεργασία των Γαλλικών και Ισπανικών αρχών στις προσπάθειες για την εξουδετέρωση της Βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ και σημειώνει ότι η Γερμανία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην παρεμπόδιση προσπαθειών συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση της Κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΠεΚαΚα.

Επίσης η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιουνίου στο Λονδίνο και την Γλασκόβη και στην ικανότητα των Γερμανικών αρχών να αποτρέψουν την υλοποίηση σοβαρού τρομοκρατικού σχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα υπάρχουν και αναφορές για παραπομπή τρομοκρατών στη δικαιοσύνη στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Δανία. Τέλος η έκθεση συγχαίρει την συνεργασία της Σερβίας με αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.
Ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα η έκθεση


Εν το μεταξύ την έντονη δυσφορία της Ουάσιγκτον για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τον αγωγό South Stream εξέφρασε -με δηλώσεις του στο Mega, αλλά και σε συνάντησή του με τους Έλληνες ανταποκριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες- ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.

www.voanews.com, αλλες πηγες.


Ολόκληρη η έκθεση γιά τον χρόνο 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: