Δευτέρα, Μαΐου 26

Έλεγχοι και για νοθεία του ελαιολάδου

Μέχρι το Δεκέμβριο οι έλεγχοι, ασύδοτη η αγορά

Μέχρι το Δεκέμβριο θα συνεχιστούν οι έλεγχοι όλων των προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο. Το έργο αναλαμβάνει μικτή ομάδα ελεγκτών που συγκροτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποφευχθεί κάθε απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα επτά κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους στα ελαιοτριβεία και τις μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου μετά τον εντοπισμό 21 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου σε δεξαμενές γνωστών επιχειρήσεων συσκευασίας ελαιολάδου της Μεσσηνίας.

Το γεγονός προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραγωγούς και στα στελέχη των συνεταιρισμών Μεσσηνίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυσφήμηση του τοπικού ελαιολάδου και ζητούν μέτρα για την προστασία του, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι διακινούσαν ελαιόλαδο νοθευμένο με ηλιέλαιο.

Εξάλλου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ελέγχουν ήδη και την τήρηση της διατίμησης στο ελαιόλαδο και θα επιβάλουν πρόστιμα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διατίμησης και σε άλλα προϊόντα, για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Παράλληλα εξετάζονται οι καταγγελίες και γίνονται έλεγχοι για ελαιόλαδα νοθευμένα με ορυκτέλαια ή άλλα λάδια χαμηλής ποιότητας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ζήτησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις βιομηχανίες τροφίμων, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου δεσμεύθηκε να ζητήσει από όλα τα μέλη της άμεση ολοκλήρωση της απόσυρσης των προϊόντων που περιέχουν επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

Πηγή: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: