Δευτέρα, Μαΐου 12

Σερβία: ΑΙΝΙΓΜΑ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελεσματα που έδωσε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) και αντιπροσωπεύουν το 85% των ψήφων ο συνασπισμός του Προέδρου Μπόρις Τάντιτς "Ευρωπαϊκή Σερβία" έλαβε το 38,7% και 103 από τις 250 έδρες της σερβικής Βουλής.
Ακολουθούν το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς με 29,1% και 76 έδρες, ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 11,3% και 30 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, που ίδρυσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 7,9% και 21 έδρες και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) 5,2% και καταλαμβάνει 13 έδρες. Από τις μειονότητες, οι Μαγυάροι της Βοϊβοντίνα εκλέγουν τέσσερις βουλευτές, οι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ δύο βουλευτές και οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ένα βουλευτή. Τα ίδια αποτελέσματα έδωσαν όλα τα κόμματα και δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από τα επίσημα τελικά που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
Καθαρή νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των σερβικών εκλογών η Ε.Ε.

Πάντως ο ηγέτης των Σέρβων υπερεθνικιστών, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το κόμμα του οποίου φερόταν από τις δημοσκοπήσεις ότι θα ερχόταν πρώτο, προειδοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής το Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντις και νικητή των γενικών εκλογών της Σερβίας, να μη βιάζεται να χαρεί για τη νίκη του γιατί ο σχηματισμός Κυβέρνησης θα αποβεί γι αυτόν πολύ δύσκολος.

"Υπάρχει μια πιθανότητα σχηματισμού Κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Ταντιτς", είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Νίκολιτς και αργότερα, σε νέες δηλώσεις του πρόσθεσε: "Ο κ. Τάντιτς πρέπει να ηρεμήσει και να περιμένει τις συνομιλίες που θα έχουν τα άλλα κόμματα μεταξύ τους . Θα πρέπει να ερευνήσει εάν έχει δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα Κυβέρνηση".

Οι νέες δηλώσεις του κ. Νϊκολιτς έγιναν μετά από την ανακοίνωση του κ Τάντιτς που εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και ο ο ποίος επισήμανε : "Οι πολίτες χωρίς αμφιβολία επιβεβαίωσαν ότι η Σερβία επέλεξε ένα ξεκάθαρο δρόμο προς την Ευρώπη, ότι επιθυμούν να γίνει η χώρα μας μέρος της Ευρώπης.

"Θα δούμε εάν είναι δυνατός ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή και του Δημοκρατικού Κόμματος " τόνισε ο κ. Νίκολιτς αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος ενδέχεται να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ίβιτσα Ντάσιτς.

"Το Ριζοσπαστικό Σερβικό Κόμμα παραμένει το πλέον ισχυρό κόμμα στο σερβικό Κοινοβούλιο, εμείς είμαστε ανοικτοί για μια συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, υπάρχουν ενδείξεις για συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων μας" τόνισε ο κ. Νϊκολιτς.

Καταλήγοντας ο υπερεθικιστής ηγέτης ανέφερε ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει από σήμερα σε συνομιλίες με τον κ. Κοστούνιτσα. "Σκόφτομαι οτι μποορύμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τα τρία κόμματά μας (Ριζοσπαστικό Σερβικό Κόμμα- Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας-Σοσιαλιαστικό Κόμμα) ή άλλως η Σερβία δεν θα έχει κυβέρνηση και συνεπώς θα πάμε για νέες εκλογές" πρόσθεσε απειλητικά ο κ. Νϊκολιτς.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Σέρβο Πρόεδρο για "σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος" με το να αποκλείσει το συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων, τα οποία συνολικά βρίσκονταν πολύ κοντά στη απόσπαση της πλειοψηφίας στο σερβικό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Τάντιτς.

Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τόνισε ωστόσο, ότι, σε καμία περίπτωση πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Λίγο αργότερα έφτασε και η απάντηση από τον ίδιο τον Κοστούνιτσα ο οποίος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, απέρριψε την συνεργασία με τον Μπόρις Τάντιτς δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι διαφορές με το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς είναι αγεφύρωτες".

Ο εθνικιστής ηγέτης Τόμισλαβ Νίκολιτς, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, ανέφερε ότι, από σήμερα, θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με το Κόμμα του Κοστούνιτσα, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Νίκολιτς θεώρησε πιθανότερη την εκδοχή να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του συνασπισμού που ηγείται ο Τάντιτς. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που εμφανίζεται σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι αρχικά θα συζητήσει με το κόμμα του Κοστούνιτσα για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συζητήσει και με το κόμμα του Τάντιτς.

Πηγη: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: