Κυριακή, Μαΐου 11

Φανάρι: Συλλείτουργο για Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο

Πίστη και αφοσίωση του ιδίου αλλά και της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο εξεδήλωσε με την αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά το συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην ιστορική μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, κλείνοντας έτσι την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: "είμεθα αδελφοί ηνωμένοι εν τη κοινή πίστη και παραδόσει, εγαλακτοτροφήθημεν και ηυξήθημεν ιστορικώς και πνευματικώς, δια των ακενώτων δόσεων του αυτού μητρικού κρατήρος. Και η ομοιοσύστατος αύτη γενετική προέλευσις, υπαρξιακή ταυτότης, και γλωσσική εκφορά, ουδόλως αφήνει περιθώρια αποστασιοποιήσεως εις τας σχέσεις ημών, όσων και αν ιστορικαί συγκυρίαι και πτωτικής αποχρώσεως ενέργειες επεχείρησαν ατυχώς κατά καιρούς τούτο". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε πολλές φορές τόσο στον τόμο της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του 1850 όσο και στην πατριαρχική πράξη του 1928.

Ιδιαίτερα τόνισε: "Η χορηγία της διοικητικής αυτοκεφαλίας και αυτοτελείας, δεν εκριζώνει την κληματίδα εκ της πρωτογενούς αμπέλου, ούτε παραχαράσσει όρια τεθέντα κατά τας Οικουμενικάς Συνόδους και συμφωνηθέντα υπό των πατέρων της Εκκλησίας. Προς τούτο και ό,τι "άτακτα" βλαστάνει εκ της αμπέλου της Εκκλησίας ως "λαίμαργος παραφυάς", θεωρείται επιβλαβές βλάστημα και ως "μη ποιούν καρπόν καλόν, κόπτεται και εις πυρ βάλλεται".

Ο Πατριάρχης τόνισε πολλές φορές την ενότητα και την κοινωνία των δύο Εκκλησιών και έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας τις θεολογικές, εκκλησιολογικές και ιστορικές του γνώσεις καθώς και τη μακράν κυβερνητική, όπως είπε, και ποιμαντική πείρα, που ήταν η αιτία να ανυψωθεί στο θρόνο των Αθηνών.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας στον Πατριάρχη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη "μαρτυρία" της ανά τους αιώνες και στο ρόλο της τονίζοντας: "εδώ και προς τα εδώ σταθερά θα είμαστε προσανατολισμένοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το δικαίωμα και η υποχρέωσή μας στη ζωή, είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας μας. Αυτά είναι τα πιστεύματα και οι βαθιές μας επιθυμίες. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πορείας είναι αυτονόητος ο με απόλυτη ιερότητα σεβασμος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ό,τι μας έχετε δωρήσει. Ο Πατριαρχικός και Συνοδικός τόμος του 1850 είναι το θεμελιώδες κείμενο και η βάση για εμάς. Δεν εκζητούμε τίποτα περισσότερο και δεν εννοούμε να εφαρμόζουμε τίποτε λιγότερο. Επίσης, οι υποχρεώσεις μας για να συνεπικουρήσουμε την καιρική δυσκολία στην διοίκηση των δικών σας εκκλησιαστικών επαρχιών στην Ελλάδα όπως επακριβώς περιγράφονται και ορίζονται Στην πατριαρχική και Συνοδική πράξη του 1928 είναι στο σύνολό τους εφαρμοστές και περιοριστικές για εμάς. Μακριά από κάθε διάθεση παρερμηνείας και εγκλεισμού σε απόψεις, θέσεις και πρακτικές που δεν είναι εκκλησιαστικές.

Όποιες τυχόν δυσκολίες και ολιγωρίες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο και από καμία αφορμή να επανέλθουν στο προσκήνιο. Στις θέσεις μας αυτές είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρωγό σύσσωμη την συντεταγμένη ελληνική πολιτεία για να βοηθήσει όπου χρειάζεται, στα όρια των ιδικών της και μόνον αρμοδιοτήτων για την υπέρβαση των όποιων εμποδίων στην προσαρμογή μας προς το ορθόν".

Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να είμαστε χωρισμένοι, τόνισε ότι "οι επιμερισμοί ανήκουν χωρίς επιστροφή στη λήθη και στο παρελθόν", και κατέληξε τονίζοντας ότι "δεν έχουμε, Παναγιώτατε, να σας προσφέρουμε τίποτε άλλο, παρά μόνον την αφοσίωση που μπορούν να προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς τους".

Οι δύο προκαθήμενοι αμέσως μετά το τέλος του συλλείτουργου ετέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών που βρίσκονται στην Παναγία στο Μπαλουκλί και επισκέφθηκαν τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, κλείνοντας έτσι, την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου.

πηγη: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: