Παρασκευή, Μαΐου 30

Η επανάσταση της Ευρώπης.

Η αυξημένες τιμές των καυσίμων έχουν κάνει τους πολίτες της Ευρώπης να αντιδρούν.

Οι αλιείς στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν κατεβεί σε απεργία, κλείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τα λιμάνια. Στη Γαλλία οι απεργοί εισέβαλαν σε καταστήματα όπου κατέβασαν από τα ράφια τα θαλασσινά είδη διατροφής.

Για το ζήτημα οι απεργοί δήλωσαν: Τα διατάγματα σωρεύονται για να αντικρούουν το ένα το άλλο χωρίς να δίνουν λύσεις.

Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων τους έχει φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Σύμφωνα με Γαλλικά μέσα ενημέρωσης οι Ισπανικές, ιταλικές και πορτογαλικές αλιευτικές κοινότητες είναι έτοιμες να ενταχθούν στην γαλλική απεργία ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη ανοιχτή απεργία.

Οι αλιείς κάνουν έκλυση για λήψη επειγουσων οικονομικών μέτρων ώστε έτσι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των καυσίμων, αλλά και την πτώση των τιμών των ψαριών, η οποία οφείλεται στην ανεξέλεγκτη αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα σε αρκετές χώρες οι αγρότες έχουν κατεβάσει τα τρακτέρ στους δρόμους, κλείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Στην ιδία κατεύθυνση βρίσκονται και οι οδηγοί φορτηγών, στην Αγγλία και την Βουλγαρία οι οδηγοί έχουν κλείσει εδώ και αρκετές μέρες τους δρόμους.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε 100 εκατ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς, επίσης πρότεινε να καταργηθεί και ο ευρωπαϊκός φόρος για τα καύσιμα.

Μπροστά στην κρίση ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Janez Jansa και προεδρεύων της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο, είπε, ότι θα φέρει το ζήτημα του πετρελαίου και των τιμών στα τρόφιμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 19-20 Ιουνίου

πηγή: france24,politika

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε μείωση της φορολόγησης πετρελαϊκών προϊόντων, υπενθύμισε ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, επικαλούμενος τη συμφωνία του Μάντσεστερ το 2005, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση Σαρκοζί για αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στο πετρέλαιο.