Τρίτη, Μαΐου 13

Εγκύκλιος για την κατάρτιση προϋπολογισμού 2009

Τις κατευθύνσεις για τη σύνταξη και υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού 2009 από τους φορείς του δημοσίου δίνει με εγκύκλιό του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «οι βασικότερες προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής και για το έτος 2009 είναι:

H συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου

Η περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα της ανάπτυξης της περιφέρειας.

Η αύξηση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους».

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους:

- στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και στη δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους,

- στην ενίσχυση των επενδύσεων και τη διατήρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης,

- στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου.


Επιπρόσθετα, καθίσταται σαφές ότι στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2009 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 καθώς βασική επιδίωξη της προσπάθειας αυτής είναι ο μεσοπρόσθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενους τριετείς προϋπολογισμούς, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2009 θα καταρτιστεί με βάση το υφιστάμενο σύστημα, ωστόσο στο τέλος του τρέχοντος έτους θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το υφιστάμενο σύστημα κατάρτισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του κρατικού προϋπολογισμού στο νέο σύστημα του προϋπολογισμού προγραμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: