Για το θέμα της ονομασίας
Στάση αναμονής εξακολουθεί να κρατά η Αθήνα ενόψει των εκλογών στα Σκόπια την 1η Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επισκεφθεί, ίσως και εντός των προσεχών ημερών, Αθήνα και Σκόπια.
Την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα η εσωτερική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του VMRO-DPMNE, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, κατηγορώντας τους ότι επιχείρησαν να συμβιβαστούν με την Ελλάδα, για το θέμα του ονόματος της γείτονος.
Πυρά Γκρούεφσκι
"Στις εκλογές αυτές οι Μακεδόνες πολίτες θα εκτιμήσουν ποιος έπραξε κάτι για την αναζωογόνηση της οικονομίας και για την καλυτέρευση της ζωής τους και ποιος προσπάθησε να φανεί αρεστός στους Έλληνες, ζητώντας να αποποιηθούμε την εθνική μας ταυτότητα, με κάθε τίμημα και γρήγορα.
Η Μακεδονία ξέρει ποιος άλλαξε το όνομα το 1993 με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ρωτήσει το λαό και ξέρει ποιός όλο τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο επέμεινε στη θέση ότι μία ομάδα πολιτικών δεν μπορεί να αποφασίζει για το όνομα και την εθνική ταυτότητα, χωρίς πρώτα να ακούσει την άποψη του λαού σε δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό, το πρώτο μέρος του συνθήματός μας στις εκλογές είναι: Η Μακεδονία ξέρει", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Γκρουέφσκι ανέφερε ακόμη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τροποποίηση του συντάγματος που θα στοχεύει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας του. "Το VMRO-DPMNE δε θα επιτρέψει οποιοδήποτε όνομα και συμβιβασμό που θα επιβληθεί από την Ελλάδα, να γίνουν αποδεκτά από συγκεκριμμένους πολιτικούς, την Κυβέρνηση ή την Βουλή, χωρίς προηγουμένως να εκφρασθούν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος", είπε ο κ. Γκρουέφσκι.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστήριξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε εκεί να βρεθεί λύση", συμπλήρωσε.
Άλλες εφημερίδες στα Σκόπια αναφέρουν ότι οι συνομιλίες αυτή την εποχή διεξάγονται από το τηλέφωνο, ενώ θεωρούν ότι η όποια συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο του διπλανού κράτους σε ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκή ένωση.
Πηγή: ΝΕΤ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου