Πέμπτη, Μαΐου 1

Πετρέλαιο στα 200 δολάρια!

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί μέχρι και το επίπεδο των 200 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου του OPEC, Chakib Khelil, στην εφημερίδα El Moudjahid, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.


Ο πρόεδρος του OPEC φέρεται να δήλωσε ότι η προσφορά σε πετρέλαιο είναι επαρκής, οι αυξομειώσεις, ωστόσο, των διεθνών τιμών του πετρελαίου οφείλονται στις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του δολαρίου. «Αναφορικά με τα βασικά μεγέθη, τα αποθέματα είναι υψηλά, η ζήτηση ελεγχόμενη και η προσφορά ικανοποιητική.

Έτσι, λογικά, αν δεν ανακύψουν γεωπολιτικά προβλήματα και αν δεν υποχωρήσει περαιτέρω το δολάριο, η τιμή δεν θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα».
Ο Khelil προσέθεσε επίσης ότι «οι τιμές είναι υψηλές λόγω της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ και της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει πολλές χώρες, οδηγώντας στην υποτίμηση του δολαρίου. Για κάθε υποχώρηση του δολαρίου κατά 1%, η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι αυξάνεται κατά 4 δολάρια, και αντίστροφα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Khelil εκτίμησε ότι ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε υποχώρηση των τιμών, καθώς ήδη υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ενώ παράλληλα τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ εμφανίζουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα των τελευταίων πέντε ετών.
Χθες πάντως οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία υποχωρούσαν, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε προχθές το αργό στα 119,93 δολάρια το βαρέλι. Το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή για τα συμβόλαια Ιουνίου υποχωρούσε στα 118,53 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ υποχωρούσε, επίσης, κατά 22 σεντ στα 116,52 δολάρια.

Επηρεάζει η κατάσταση στη Νιγηρία

«Η κατάσταση στη Νιγηρία και η διακοπή της λειτουργίας ενός πετρελαιοαγωγού στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσαν νέα άνοδο στις τιμές, αλλά η αγορά ξεπέρασε γρήγορα αυτά τα προβλήματα και έβγαλε κέρδη από τις τιμές ρεκόρ», εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας Australian & New Zealand Bank.

Οι επενδυτές αναμένεται, επίσης, να αποσύρουν χρήματα από τον ενεργειακό τομέα για να επενδύσουν στο αμερικανικό δολάριο, που αναμένεται να ενισχυθεί μετά τις πληροφορίες ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο 2%. Η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία μειώθηκε σχεδόν κατά 50% χθες λόγω της πενθήμερης απεργίας στις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil Corp και των νέων επιθέσεων των ανταρτών σε αγωγούς της Royal Dutch Shell.
πηγη:go2

Δεν υπάρχουν σχόλια: