Δευτέρα, Μαΐου 5

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Το ζήτημα του Κοσόβου προκαλεί αντιπαραθέσεις στην πολιτική σκηνή του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας και επικεφαλής του συνασπισμού «Για μια Ευρωπαϊκή Σερβία», Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Σερβία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα στην περιοχή (Κόσοβο) και είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου με ειρηνικά και πολιτικά μέσα, υπό τη "σκέπη" των διεθνών οργανισμών.

Σε ομιλία του στο ΝOVI SAD είπε ότι στις 11 Μάιου η Σερβία πρέπει να διαλέξει αν θα πάει μπροστά ή πίσω ενώ υποσχέθηκε ότι εκτός από τη fiat όπου έγινε συμφωνία για παραχώρηση του 70% της zastava θα <<έρθουν>> άλλες 2 αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν εργοστάσια.

Ο κ. Τάντιτς, γράφει η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, έλαβε επιστολή με απειλητικό περιεχόμενο. Στην επιστολή αυτή ο κ. Τάντιτς χαρακτηρίζεται προδότης και απειλείται με θάνατο. Το δημοσίευμα της "Μπλιτς" δεν σχολίασε το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά επιβεβαίωσε ότι ελήφθη τέτοια επιστολή. Από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το προεδρείο δέχεται συχνά επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο αναφέρει ο σερβικός τύπος.

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS), εξαπέλυσε «επίθεση» κατά του κ. Τάντιτς, με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA),

"Κανένας υπεύθυνος αρχηγός κράτους δεν θα έκανε αυτό που έκαναν ο κ. Τάντιτς και ο κ. Τζέλιτς", είπε ο κ. Κοστούνιτσα, υποστηρίζοντας ότι η υπογραφή της SAA από τους δύο άνδρες "έχει στόχο να ερμηνευθεί ως η υπογραφή της Σερβίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αυτή η εξαπάτηση δεν θα έχει επιτυχία γιατί διχοτομεί τη Σερβία είπε, ενώ τόνισε την ζωτική σημασία που είχε για τη Σερβία η συμφωνία με την Ρωσία για τον αγωγό South Stream,

ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας V.Putin δήλωσε ότι η θέση της Ρωσίας για το Kosovo δεν αλλάζει.

Πηγη: ape, politika, tanjug


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΕ κατάργησε τη βίζα σήμερα για τους πολίτες της Σερβίας.