Δευτέρα, Μαΐου 12

8.500 Χιλιάδες νεκροί στην Κίνα

Ο καταστροφικότερος σεισμός που έχει χτυπήσει την Κίνα εδώ και τρεις δεκαετίες άφησε πίσω του περισσότερους από 8.500 νεκρούς σε μία και μόνη περιοχή, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.000, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο "Νέα Κίνα", επικαλούμενο τις αρχές της επαρχίας Σετσουάν.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, από το σεισμό κατέρρευσαν οκτώ σχολεία και δύο εργοστάσια.

Στην επαρχία Σετσουάν ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στις 22:00 (τοπική ώρα) έκανε λόγο για 8.533 νεκρούς. Μόνο στην Αυτόνομη Περιφέρεια Μπεϊτσουάν Τσιανγκ της ορεινής αυτής επαρχίας υπολογίζεται ότι οι νεκροί φτάνουν μέχρι και τους 5.000. Το 80% των κτιρίων στην Περιφέρεια Μπεϊτσουάν έχει καταρρεύσει. Η περιοχή αυτή έχει πληθυσμό 161.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δέκα κατοίκους σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα ερείπια της πόλης Σιφάνγκ, επίσης στο Σετσουάν, καθώς πολλά σχολεία, εργοστάσια και κοιτώνες κατέρρευσαν από το σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχυρότατη δόνηση σημειώθηκε ενώ τα παιδιά βρίσκονταν ακόμη στα σχολεία τους και πολλά από αυτά, μαζί με τους δασκάλους τους, δεν πρόλαβαν να βγουν από τα κτίρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 900 έφηβοι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ενός τριώροφου σχολείου στην πόλη Ντουτιζανγκιάν του Σετσουάν. Κάτοικοι της πόλης, με τη βοήθεια γερανών, έχουν καταφέρει να βγάλουν από τα συντρίμμια πολλά από τα παιδιά.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά καθώς οι αρχές και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να επικοινωνήσουν με ορισμένες περιοχές με τις οποίες έχει διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση από την ώρα του σεισμού. Οι αρχές της επαρχίας Άμπα εξάλλου ανέφεραν ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αυτοκινητόδρομοι

πηγη:hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: