Κυριακή, Μαΐου 18

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

40 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου.

Πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού.

Κατά την επίσκεψη του ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» της περιόδου 2007 – 2013 για την Ηλεία θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό 40 εκ. ευρώ θα διατεθεί για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου.

Το έργο του εκσυγχρονισμού και της ανακαίνισης του αρδευτικού δικτύου το ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό οι καλλιεργητές του νομού.

Αγρότες στην περιοχή δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες, ενώ πιστεύουν ότι με την ολοκλήρωσή του έργου η περιοχή θα μπορεί να μιλάει για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων προς άρδευση.

Είναι γνωστό ότι το 70% των υδάτινων πόρων κατευθύνεται στη γεωργία, ενώ τα αποθέματα νερού δεν φαίνεται να επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που θα υπάρξει μέσα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, η λήψη μέτρων με ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού βασιζόμενη στις οικολογικές ανάγκες των υδάτινων οικοσυστημάτων θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα γενικότερα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια “κρίση νερού”

Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ

Στον «τομέα της πολιτικής των υδάτων», η Οδηγία 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης», γνωστή ως Οδηγία- Πλαίσιο για το Νερό, αποτελεί τον βασικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείρι ση των υδάτινων πόρων, σταθμό για τη βιώσιμη χρήση των υδάτων στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη μέχρι σήμερα Οδηγία που θέτει σαφείς περιβαλλοντικούς στόχους: την επίτευξη, μέχρι το 2015, καλής οικολογι κής και χημικής κατάστασης και την αποτρο πή της περαιτέρω υποβάθμισης όλων των υδάτων της Ευρώπης, επιφανειακών, υπό γειων και παράκτιων. Εισάγει καινοτόμες έννοιες και όρους και συνιστά ένα τολμηρό και προοδευτικό κείμενο, που επιδιώκει μακρο πρόθεσμο όφελος, όχι μόνο για τους υδάτι νους πόρους, αλλά γενικότερα για την προσ τασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναπτύχθηκε μέσα από την ανά γκη για ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, βασιζόμενη στις οικολογικές ανάγκες των υδάτινων οικοσυστημάτων, χωρίς να εξα ντλείται στον καθορισμό ορίων ρύπων, όπως ίσχυε με την παλαιότερη νομοθεσία.

Οι διατάξεις της Οδηγίας, περικλείοντας μια κοινοτική πολιτική κομβικής σημασίας, προ βλέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων με σημαντικές συνέπειες σε όλες τις πτυχές της περιβαλλοντικής προ στασίας. Ειδικότερα τίθενται για πρώτη φορά συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι περιβαλλοντικοί στόχοι για την κατάσταση όλων των υδάτων, εισάγεται στο δίκαιο η έννοια της διαχείρισης του νερού με βάση τη Λεκάνη Απορροής Ποταμού -Λ. Α. Π- (και όχι τα διοικητικά όρια) και η αρχή της συνδυασμένης προσέγγισης και ανάκτησης του κόστους, προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων και προ βλέπεται διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού. Αναφέρεται δηλαδή σαφώς στην οικολογική κατάσταση και όχι απλώς σε φυσικοχημικά ή υδρομορφολογικά χαρακτηριστικά, ενώ συγχρόνως προβλέπει και σημαντικές κυρώσεις για την αποτροπή της υποβάθμισης της οικολογικής κατάστασης των υδάτινων πόρων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Ηλείας και το σύνολο των Δημάρχων του Νομού, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αγροτικών Ενώσεων.