Τετάρτη, Μαΐου 14

14 ταινίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ στις Κάννες


14 ταινίες που αντιπροσωπεύουν συνολικά πάνω από 900.000 ευρώ συγχρηματοδότησης από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης επελέγησαν για προβολή στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που ανοίγει την αυλαία του σήμερα. Αυτή η μεγάλη προβολή των ευρωπαϊκών ταινιών θα εορταστεί στις 19 Μαΐου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στις Κάννες, όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, η αρμόδια για τα Μέσα Επικοινωνίας Επίτροπος κα Viviane Reding και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Gilles Jacob θα καλέσουν τους υουργούς οπτικοακουστικής πολιτικής της ΕΕ να συζητήσουν τη διεθνή κινηματογραφική συνεργασία και να τιμήσουν τον πορτογάλο σκηνοθέτη Manoel de Oliveira. Ο ρουμάνος σκηνοθέτης Cristian Mungiu, νικητής του Χρυσού Φοίνικα το 2007, θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος φετινής Ημέρας της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη μπορεί να είναι περήφανη για την πολιτιστική της ποικιλομορφία και για την παγκόσμια ελκυστικότητα του κινηματογράφου της που βρίσκεται σε άνθηση » δήλωσε ο κ. José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. « Ευρωπαϊκές παραγωγές, όπως "La Môme", 'Das Leben der Anderen', 'Belle Toujours' και 'Kontroll', που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και τις είδαν εκατομμύρια άνθρωποι, μετέφεραν το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ευρώπη «χαρακτηρίζεται από την ενότητα μέσα στην ποικιλομορφία της»

«Οι ευρωπαϊκές ταινίες δικαίως κατέχουν εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των Καννών του 2008» δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ κα Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Ωστόσο, οι ευρωπαίοι σκηνοθέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές. Γι αυτό, κατά την Ημέρα της Ευρώπης στις Κάννες, θα αναζητήσουμε τρόπους δημιουργίας παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων, που θα βασίζονται στη συνεργασία και την αμοιβαιότητα με σκοπό την ενεργότερη προώθηση της συμπαραγωγής και της διανομής των ταινιών.»

Ο Πρόεδρος κ. Barroso θα κηρύξει την έναρξη της συνάντησης των Υπουργών στις 19 Μαΐου με το πολύγλωσσο σύνθημα «Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine: Για έναν κόσμο των ανταλλαγών». Υπουργοί, σκηνοθέτες και άλλοι παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα συζητήσουν τρόπους εντατικοποίησης των ανταλλαγών στον οπτικοακουστικό τομέα μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς και τρόπους αξιοποίησης των νέων συμφωνιών συνεργασίας και εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και άλλων περιοχών του κόσμου. Θα εξερευνήσουν επίσης διάφορους τρόπους ενθάρρυνσης κοινών πρωτοβουλίες μεταξύ των διανομέων των ταινιών, των κινηματογραφικών επιχειρηματιών και των κέντρων κατάρτισης από την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Διάφοροι υπουργοί έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθεί και ο υπουργός πολιτισμού της Κροατίας, η οποία είναι η πρώτη υποψήφια χώρα που προσχώρησε στο πρόγραμμα

Ταινίες χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα MEDIA έχουν ήδη θριαμβεύσει στα βραβεία Όσκαρ φέτος, όπως The Counterfeiters (Die Fälscher/Αυστρία-Γερμανία) στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και La vie en Rose (La Môme/Γαλλία) η οποία απέσπασε τα βραβεία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και καλύτερου μακιγιάζ (Στην επιλογή του περσινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών συγκαταλέγονταν 11 ταινίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ

Σχετικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:

http://www.festival-cannes.fr

πηγη: ee



Δεν υπάρχουν σχόλια: