Παρασκευή, Μαΐου 16

Καταστροφικός σεισμός

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 50.000 ενώ υπάρχουν και πάνω από 30.000 αγνοούμενοι, αυτός είναι είναι ο μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την ισχυρότατη δόνηση των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην νοτιοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μετέδωσε το Νέα Κίνα, 6.898 σχολικά κτίρια κατέρρευσαν σε σύνολο 216.000 σ' όλη την επαρχία.

Επισκεπτόμενος την περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, στην επαρχία Σετσουάν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, απηύθηνε έκκληση στους διασώστες να συνεχίσουν τη μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, παρόλο που κάθε ώρα που περνά μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. "Προτεραιότητά μας παραμένει να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για ζωή", δήλωσε ο Γουέν

Στο μεταξύ η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ την πρόσβαση σε δορυφορικές φωτογραφίες της επαρχίας Σέτσουάν, που επλήγη από τον Εγκέλαδο, ώστε οι Αρχές να μπορέσουν πιο εύκολα να εντοπίσουν τα θύματα, αλλά και τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε έργα υποδομής, όπως σε δρόμους, γέφυρες και τούνελ. Το αίτημα του Πεκίνου παρέδωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Οι Κινέζοι ζητούν συγκεκριμένα υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από την περιοχή γύρω από την πόλη Τσενγκντού, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πως θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στο κινεζικό αίτημα.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το αίτημα θα εξεταστεί με απόλυτη προτεραιότητα. Σε αμερικανικό έγγραφο, που έχει στη διάθεσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι η Κίνα έχει ήδη δεχτεί προσφορές για την παραχώρηση δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από την Ιαπωνία, ενώ στοιχεία από ραντάρ παρέχονται από τον Καναδά και την Ιταλία μέσω του συστήματος "International Charter on Space and Major Disasters".

Πηγη:Hri. ap.


Δεν υπάρχουν σχόλια: