Σάββατο, Μαΐου 10

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: ΝΕΡΟ


Το νερό από φθηνό φυσικό αγαθό σε αφθονία έφθασε να γίνει σήμερα εμπορικό προϊόν σε ανεπάρκεια και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 21ου αιώνα, ενώ έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις για το πρόβλημα νερού και σε τοπικό επίπεδο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 38% του πληθυσμού της Μεσογείου θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό τα επόμενα χρόνια Όσον αφορά τη χώρα μας, η κρίση του νερού σήμερα είναι τόσο σοβαρή όσο ποτέ στο παρελθόν.


Παντού όμως και σε αρκετές χώρες
του κόσμου δεν υπάρχει αυτάρκεια σε νερό, ενώ το πρόβλημά συνεχώς επιδεινώνεται.

Το πρόβλημα με το νερό οι κοινωνίες θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά με πολιτικές αποφάσεις, αλλά και προσαρμόζοντας την ανάπτυξη στην ικανότητα των υδατικών μας πόρων

Ταυτόχρονα και η ποιότητα των νερών δεν ικανοποιητική, τα περιβαλλοντικά προβλήματα (ρύπανση εδάφους κ.τ.λ ) έχουν δημιουργήσει προβλήματα, ενώ υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού στη γεωργική χρήση και κατά δεύτερο υπάρχει σπατάλη και στην οικιακή χρήση, ταυτόχρονα τα δίκτυα και οι δεξαμενές φύλαξης σε αρκετές περιπτώσεις είναι περασμένων δεκαετιών( αμίαντοσωλήνες κ.τ.λ.) δηλαδή ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

H ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ


Σήμερα οικονομικοί αναλυτές γράφουν ότι η αγορά του νερού τα επόμενα χρόνια θα έχει καλές προοπτικές.

Ο καθαρισμός, του νερού, η φύλαξη του, η μεταφορά του, η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού και του νερού των ποταμών κ,τ,λ. καθώς και η παραγωγή & πώληση εμφιαλωμένου νερού αναφέρουν ότι θα φέρει μεγάλα κέρδη στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κερδοφορίας από το νερό είναι η πώληση του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα.


Το 2002 ένα μικρό μπουκάλι νερό είχε 50 ΔΡΑΧΜΕΣ ( 15 ΛΕΠΤΑ) μετά το ευρω έχει 50 ΛΕΠΤΑ (170 δραχμές)


Δεν υπάρχουν σχόλια: