Τετάρτη, Μαΐου 7

Υποχρέωση όλων η προώθηση της αναθεώρησης

"Έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε άμεσα τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας μας, όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος που συνεχώς εξελίσσεται", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στην αναπροσαρμογή της συνταγματικής ρύθμισης για τα Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η αθέμιτη επιρροή των ιδιοκτητών τους στις αναθέσεις δημόσιων έργων και προμηθειών, στην υποχρέωση της Πολιτείας να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί πλέον τη ζωή και την υγεία όλων μας. Προτείνονται αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική προστασία των δασών.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι αλλαγές για τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται

- της θωράκισης του πολιτικού μας συστήματος,

- της εμπέδωσης της διαφάνειας,

- της ενίσχυσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

- της διασφάλισης περισσότερης κοινωνικής συνοχής»

Από την άλλη ωστόσο, ο ΛΑΟΣ, δια του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη και του εισηγητή του Αθ. Πλεύρη, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ακυρώσει μόνη της το εγχείρημα και να ξεκινήσει εκ νέου την όλη διαδικασία, εκμεταλλευόμενη τη βούληση του ΛΑΟΣ να στηρίξει με την ψήφο του, τις μεγάλες, «πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απόσχει της διαδικασίας - επιμονή που εκφράστηκε και με επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής - οδηγεί στην συμφωνία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τις προτάσεις για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, την ειδική μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών και την παρακολούθηση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή (με δυνατότητα συνδιαμόρφωσης ακόμα και επιμέρους προβλέψεών του).

Αποτέλεσμα της στάσης αυτής της Αριστεράς, είναι για τον Αλέκο Αλαβάνο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ), η εισαγωγή στο Σύνταγμα θετικών διατάξεων, με το εκ παραλλήλου πάγωμα, της εισαγωγής των πλέον επίμαχων ρυθμίσεων (περιβάλλον, άρθρο 16, συνταγματικό δικαστήριο κλπ.) για πέντε χρόνια.

Πηγή: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: