Πέμπτη, Μαΐου 22

Η Σερβία αποχώρησε από το συνέδριο

Επεισόδιο δημιουργήθηκε στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπη που έγινε στο Πομόριε της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής προεδρίας.

Η αποστολή και ο πρόεδρος της Σερβίας Boris tadic αποχώρησαν από την Διαβαλκανική Διάσκεψη όταν δόθηκε δικαίωμα λόγου στον Skeder hiseni να μιλήσει ως υπουργός εξωτερικών του Κόσσοβου.

To δικαίωμα αυτό δόθηκε στον Skeder hiseni από τον διοικητή του UMNIK στο Κόσσοβο Jolino nagele, ενώ την ώρα που μιλούσε ο Αλβανόφωνος εκπρόσωπος στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο ο εκπρόσωπος της Αλβανίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας και η σερβική αποστολή είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα να μην συμβεί τέτοια ενεργεία επειδή είναι παράνομη και έρχονταν σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του συνεδρίου, ενώ η αποστολή της Σερβίας προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Boris tadic δήλωσε ότι η Σερβία θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια που θα έχει ως στόχο την ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου και τώρα και στο μέλλον, ταυτόχρονα τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

Πηγή: politika


Δεν υπάρχουν σχόλια: